Topirea ghețurilor arctice va avea un impact foarte puternic și de durată. 

Nivelul ghețurilor a scăzut constant în ultimele decenii, iar un nou studiu vine cu o previziune sumbră: până la finalul acestui secol toată gheața din mările arctice s-ar putea topi, iar asta ar aduce cu sine extincția urșilor polari și a altor specii de animale dependente de gheața de la Poli pentru supraviețuire.

Nivelul gheții ar urma, astfel, să se reducă dramatic până în 2050, iar cel mai optimist scenariu în care emisiile de carbon ar fi imediat reduse drastic pentru a preveni o încălzire absolut dramatică, ar putea avea ca rezultat păstrarea unora dintre porțiunile cele mai solide ale blocurilor de gheață. În cel mai pesimist scenariu, însă, în care emisiile de carbon continuă să fie degajate în atmosferă în același ritm, gheața ar putea dispărea până în 2100 și, odată cu ea, și focile și urșii care trăiesc în acele regiuni polare.

„Din păcate, acesta este un experiment major pe care omenirea îl orchestrează. Dacă banchiza de gheață care există tot timpul anului, inclusiv vara, dispare, toate ecosistemele dependente de aceasta vor fi distruse și va începe o nouă eră”, au spus cercetătorii.

Banchiza de gheață de la poli crește și se subțiază în fiecare an, ajungând la minimum la finalul verii, în septembrie, înainte de noul sezon de îngheț. Aceasta atinge volumul maxim în luna martie. Însă pe măsură ce dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră sunt eliberate în atmosferă, dimensiunea gheții a ajuns la recorduri negative în fiecare an.

O scăderea și mai dramatică ar putea avea un efect devastator asupra vieții animalelor care trăiesc în regiune și ale căror ecosisteme depind de existența gheții, inclusiv alge, crustacee, pești, foci, balene și urși polari.

Pentru că sunt prădători naturali, urșii polari, de exemplu, ar fi vulnerabili în mod deosebit în fața amenințării cu extincția, dacă gheața s-ar topi. Aceștia au o structură adaptată pentru a consuma carne și, deși aceștia s-au adaptat și au început să consume inclusiv ouăle păsărilor pe care le găsesc pe uscat, aceste calorii pe care le asimilează nu sunt suficiente pentru a le susține stilul de viață și construcția corporală masivă.

Această schimbare de habitat s-ar putea traduce în extincția urșilor polari sau în tendința din ce în ce mai pregnantă de a se împerechea cu urși grizzly, care încep să-și extindă habitatul mult mai către nord. Procesul ar putea duce, în definitiv, la înlocuirea urșilor polari cu hibrizi „pizzly”. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: