Când au văzut primele date furnizate de roverul Curiosity, specialiștii de la NASA Goddard Space Flight Center din Maryland au crezut că este o eroare la instrumentele robotului.

Informațiile trimise pe Pământ de roverul Curiosity arată fluctuații uriașe în cantitatea de oxigen de pe Marte. Fenomenul a fost observat în zona Craterului Gale, unde robotul își desfășoară misiunea de explorare.

Astfel, potrivit acestor date, cantitatea de oxigen de pe Marte crește și apoi scade brusc, fără o explicație clară. Acest lucru se întâmplă și cu metanul, în timp ce nivelul de nitrogen și argon rămâne aproape neschimbat pe întreaga durată a unui an.

Cantitatea de oxigen este mai mare primăvara și vara și singura explicație este că în această perioadă ceva anume produce acest gaz, care apoi eliminat din atmosfera planetei.

La început, cercetătorii au crezut că instrumentul roverului, care analiza compoziția atmosferei marțiene, este stricat. Însă verificările lor au demonstrat că aparatul funcționează perfect și datele sunt corecte.

Din păcate, specialiștii nu știu ce anume provoacă această fluctuație a oxigenului. Este însă foarte posibil ca metanul și oxigenul de pe Marte, care au un comportament similar, să fie controlate de același fenomen misterios.

Modificările din atmosferă au fost monitorizate timp de 6 ani, iar experții speră ca pe viitor, pe măsură ce adună și alte date de la Curiosity, să găsească în sfârșit și explicația, scrie The Independent.

Share articol: