Oamenii de știință de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen au studiat mii de partide de șah care au avut loc în ultimii 130 de ani, pentru a vedea dacă, într-adevăr, creierul nostru se „îmbunătățește” și evoluează, odată cu vârsta.

Astfel, aceștia au descoperit o curbă a performanței cognitive umane care crește puternic odată cu vârsta de 20 de ani, atinge punctul maxim la 35 și scade gradual începând cu 45 de ani și după. Din punctul de vedere al evoluției, ca specie, am devenit, de asemenea, mai inteligenți, arată cercetătorii care au descoperit o creștere importantă a performanței în jocul de șah în ultimii 125 de ani. 

Profesorul Uwe Sunde și colegii săi au analizat peste 1,6 milioane de mutări din peste 24.000 de partide profesioniste de șah care au avut loc în intervalul 1890 și 2014. Pentru a măsura performanța, autorii au comparat fiecare mutare făcută de jucători cu mutarea optimă recomandată de un program computerizat realizat special pentru jocul de șah.

În ultimul secol, descoperirile referitoare la felul în care vârsta afectează performanța cognitivă individuală nu au fost prea extinse. Principala dificultate în acest sens este legată de stabilirea unui etalon relevant pentru a măsura aceste capacități. El trebuie să fie unul aplicabil pentru toți indivizii pe perioade lungi de timp și să nu fie afectat de evoluțiile tehnologice sau de alți factori de mediu.

„În ultimii 125 de ani, performanța s-a îmbunătățit, mai ales pentru indivizii mai tineri de 20 de ani”, a mai arătat echipa. În mod particular, anii 1990 au fost un motor de evoluție, datorită programelor automate pentru șah ce au devenit disponibile pe scară largă și din ce în ce mai populare.

Astfel, dintr-odată jucătorii au fost mult mai interesați de joc, pentru a-și măsura forțele cu o mașinărie care era capabilă să facă cele mai bune mișcări posibile, în așa fel încât să-și îmbunătățească strategia de joc.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: