Acesta a fost numit Yaravirus, după Yara, o figură emblematică a mitologiei braziliene, și a fost descoperit în Lacul Pampulha, o acumulare artificială de apă din orașul Belo Horizonte. „Virusul este unul complet nou și are o origine și o filogenie incredibile”, au transmis reprezentanții echipei de cercetători.

Virologii Bernard La Scola și Jônatas S. Abrahão au ajutat, în trecut, la elucidarea unei alte dileme legate de un alt virus misterios – Tupanvirus, o tulpină gigantică ce se regăsește în habitatele acvatice cu umezeală extrem de ridicată. Acest tip de virus a fost descoperit abia în ultimii 100 de ani și are un genom complex, fiind capabil să sintetizeze substanțele proteice și, astfel, să desfășoare procese precum „repararea AND-ului”, replicarea și translația acestuia.

Înaintea acestei descoperiri, opinia generală era aceea că virusurile nu pot realiza astfel de procese, fiind privite drept entități inerte, capabile doar să-și infecteze gazdele. Acum, însă, comunitatea științifică este conștientă de faptul că virusurile sunt mult mai complexe de atât, iar în ultimii ani cercetătorii chiar au descoperit alte tipuri de forme virale care au schimbat felul în care omenirea se raportează la structura, răspândirea și funcționarea virușilor.

Yaravirus nu pare să facă parte din categoria virușilor-gigant, pentru că este compus din particule foarte mici. Notabilă este unicitatea genomului său. „Contrar celor observate la alte vietăți de acest tip, Yaravirus nu este reprezentat de o singură particulă uriașă, având în structura lui niște gene care n-au mai fost descrise până acum, o proporție covârșitoare de 90%”, au arătat cercetătorii.

Astfel, oamenii de știință pot acum doar să speculeze asupra a ceea ce este Yaravirus cu adevărat, iar concluzia este că lumea științifică mai are încă multe de descoperit.