Muntele, aflat la 1 km adancime, ar putea grabi topirea ghetii.

Dupa mai multe "scuturari" detectate in ianuarie 2010 si februarie 2011, un grup de cercetatori de la Washington University aveau sa descopere, la 1 km adancime in vestul Antarcticai, un vulcan. Dupa studierea cenusei prinsa in gheata de la pol, oamenii de stiinta au estimat ca aceasta este rodul unei eruptii care a avut loc cu 8.000 de ani in urma.

Descoperirea a fost facuta  dupa ce Amanda Lough, membra a echipei conduse de Doug Wiens, a sugerat ca micile cutremure din anii trecuti ar putea fi cauzate de un vulcan inca in activitate. Vulcanul, inca fara nume, este al cincelea de acest fel descoperit de United States Antarctic Service incepand cu anul 1940, dupa varfurile Sidley, Waesche, Hampton, Cumming si Hartington.

Cea mai mare parte a muntilor din Antarctica nu sunt de natura vulcanica, acest timp de munti fiind de gasit doar in extremitatile vestice si estice ale minicontinentului. S-ar putea ca activitatea aceastora sa reuseasca, e adevarat, intr-un numar foarte mare de ani, sa "rupa" Antarctica in doua.

Share articol: