Oamenii de știință au ajuns la o concluzie surprinzătoare, după ce au examinat viețuitoarele marine care trăiesc la mare adâncime.

Crustaceele care trăiesc în cele mai adânci ape ale oceanului planetar sunt contaminate cu particule de carbon radioactiv, reminiscențele testelor nucleare efectuate în timpul Războiului Rece, scrie Live Science.

Oamenii de știință au descoperit recent niveluri ridicate ale radiocarbonului la vietăți precum amfipodele – creaturi fără cochilie, similare creveților – care se găsesc în cele mai adânci locuri din zona vestică a Oceanului Pacific, până la 11 kilometri adâncime.

În acest mediu întunecat și cu o presiune foarte ridicată, vietățile marine curăță materia organică ce ajunge la ele de la suprafață.

Mâncând rămășițele animalelor care au fost expuse contaminării radioactive din timpul testelor nucleare realizate în perioada Războiului Rece, corpurile lor au ajuns să conțină radiocarbon (izotopul Carbon-14 sau „carbonul bombelor”), aceasta fiind și prima dovadă a prezenței unei asemenea substanțe pe fundul mării, arată un nou studiu.

Atunci când marile puteri ale lumii din anii 1950 și 1960 au detonat bombe nucleare, exploziile au dispersat în atmosferă neutron, iar aceste particule au intrat în reacție cu nitrogenul și carbonul pentru a forma Carbon-14. Ulterior, compusul a pătruns în oceane fiind absorbit de fauna marină.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au examinat amfipode colectate din trei locuri diferite din zona Pacificului de vest: Groapa Marianelor, Insula Mussau și Insulele Virgine Britanice.

Cea mai mare cantitate de Carbon-14 a fost descoperită în corpurile creaturilor, concluzia fiind că acestea s-au hrănit mult timp cu particule care conțineau acest compus din carbon.

Ca o consecință, vietățile erau mai mari și trăiau mai mult față de alte exemplare situate către suprafață (aveau un ciclu de viață de până la 10 ani și măsurau aproape 10 centimetri, spre deosebire de mai puțin de doi ani – cât trăiesc amfipodele poziționate la adâncimi mai mici și care au o lungime de 2 centimetri).

Studiul arată ce impact pot avea activitățile umane chiar și asupra celor mai ascunse ecosisteme: „Există o interacțiune foarte puternică între suprafață și adâncuri, în termen de sistem biologic. Activitățile oamenilor pot afecta vietățile aflate la mai bine de 11.000 de metri adâncime, așa că trebuie să avem mare grijă la comportamentele noastre viitoare”, a declarat co-autorul cercetării, Weidong Sun.

Sursa foto: Getty Images

Share articol: