În acest fel, diagnosticul poate fi pus extrem de repede și simplu, în doar 80 de secunde. Pen3, aparatul creat de cercetătorii de la Institutul de Știință Weizmann din Israel, este introdus într-o nară și poate detecta substanțele chimice specifice infecției cu SARS-CoV-2.

Tubul care se introduce în nară este dotat cu senzori speciali, care analizează interiorul cavității nazale, iar algoritmii de învățare avansată pot recunoaște semnele infecției.

Practic, acest „nas electronic” a obținut un patter al mirosului specific bolii COVID-19. Virusul determină anumite modificări în procesele metabolice ale organismului, astfel încât apare un miros specific, care poate fi detectat de un aparat cu senzori foarte sensibili.

Pen3 a fost conceput pentru testare rapidă în sistem drive-in, dar ar putea fi utilizat și pe aeroporturi, stadioane sau la alte evenimente unde participă foarte mulți oameni.

În realizarea acestui dispozitiv, oamenii de știință s-au inspirat din capacitatea câinilor care pot mirosi infecțiile, cu rezultate foarte precise în cazul COVID-19, după cum arată un studiu publicat în luna mai.

Concret, acestui studiu a demonstrat că un câine poate recunoaște boala cu o acuratețe de 94%, deci mai precis ca testele rapide folosite pentru diagnostic.

Această metodă este rapidă, eficientă și sigură, pentru că 300 de persoane pot fi analizate în doar 30 de minute, cu ajutorul a doi câini.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: