Dacă ar fi să-l credem pe Ray Kurzweil, singularitatea va deveni realitate în 2045. Dacă ne luăm după Louis Rosenberg, acea zi va veni ceva mai devreme, undeva prin 2030. Patrick Winston, profesor la MIT mizează și el pe o dată ceva mai îndepărtată, undeva spre anul 2040. Până la urmă, nu contează atât de mult momentul în care fenomenul ar putea deveni realitate, iar întrebarea reală care se pune este „chiar vor apărea mașinării care să fie mai inteligente decât oamenii?”.

Jürgen Schmidhuber, considerat de mulți „părintele” inteligenței artificiale, este foarte încrezător că singularitatea tehnologică va deveni realitate, și asta chiar destul de curând. Acesta susține că fenomenul e la o „distanță” de doar 30 de ani, perioadă în care vor ajunge să existe dispozitive cu la fel de multe conexiuni precum creierul uman, mult mai rapide însă, și la un preț foarte accesibil.

Iar acesta este doar începutul. Imaginați-vă un gadget de dimensiuni reduse care nu doar că este mai deștept decât oamenii, ci poate procesa mai multe date decât toate creierele umane la un loc. Un astfel de scenariu ar putea deveni realitate în doar 50 de ani, iar specialiștii sunt convinși că inteligența artificială va evolua la standarde pe care mulți nici nu și le-au imaginat vreodată.

„Este ceva mai mult decât o revoluție industrială, care transcende umanitatea, ceva mai puternic decât întreaga existență umană”, a declarat Schmidhuber.

Atunci când viața biologică a apărut pe Pământ, în urmă cu 3,5 miliarde de ani, o combinație întâmplătoare de elemente simple a determinat expansiunea fără precedent a speciilor care populează astăzi planeta. Ceva de o magnitudine comparabilă este pe cale să se întâmple acum, a declarat cercetătorul, explicând că Universul este pe cale să evolueze la o formă și mai ridicată de complexitate. Și desi oamenii de știință nu vor putea prezice cu exactitate când anume va deveni realitate singularitatea tehnologică, aceștia sunt convinși că vom experimenta acest mod de viață în timpul existenței noastre.