In anul 1900, o echipa de scafandri a gasit pe fundul marii, laga insula greceasca Antikythera, epava unei corabii scufundate.

A fost prima epava cercetata si multe statui si obiecte de arta au fost recuperate, ajungand apoi la Muzeul de Arheologie din Atena.

Printre obiectele scoase din adancuri se numara si un ciudat dispozitiv, despre care istoricii nu stiau la inceput nimic.

Inscriptiile bizare de pe el nu au putut fi descifrate timp de o suta de ani. In final, istoricii au aflat ce este si la ce folosea: era un mecanism asemenator unui ceas, dar care calcula diferite pozitii ale astrelor. Era folosit pentru a prezice eclipsele, dar si pentru programarea unor evenimente importante, cum ar fi Jocurile Olimpice.

Este o descoperire extraordinara, care ne arata cat de avansata era civilizatia vechilor greci. De la crearea acestui aparat si pana la inventarea ceasurile medievale, nimic asemanator nu a mai fost realizat.

Inca nu se stie cine a facut acest dispozitiv, dar istoricii banuiesc ca ar fi filosoful Posidonius sau celebrul Arhimede. Perioada din care dateaza a fost stabilita in jurul anului 100 i.Hr.

Nu se stie exact cum a ajuns pe coabia care s-a scufundat. Una dintre ipoteze este ca nava se indrepta spre Roma, iar ceasul ar fi fost un cadou, alaturi de alte comori, pentru o parada triumfala a lui Iulius Cezar.

Mecanismul, care este de fapt un calculator analog, este acum expus la Muzeul de Arheologie din Atena. Copii ale acestuia se afla in alte muzee ale lumii, printre care Muzeul american al calculatoarelor din Bozeman, Montana.

Ceasul se afla intr-o cutie de lemn de dimensiunile 340x180x90 mm si este fabricat din bronz. Au fost gasite 82 de fragmente ale acestuia si 30 de rotite, cea mai mare avand diametrul de 140 mm.

Partea din fata a dispozitivului are inscriptii in greaca veche, acestea continand lunile anului si semnele zodiacale, dar si indicatii astronomice privind pozitia unor stele.

Un studiu publicat in revista Nature in anul 2010 lansa teoria privind originea babiloniana a acestui mecanism. Autorii lui au sustinut ca aparatul a fost construit prin metode de calcul astronomic folosite in Babilon.

Un alt articol, realizat in 2012 si publicat in revista Intitutului de Studii ale Lumii Antice, preciza ca dispozitivul ar indica si anumite anomalii solare.

Desi este “o minune a tehnologiei antice”, acest aparat nu ar fi functionat prea corect, scriu autorii articolului, din cauza ca in urma cu 2.000 de ani cunostintele de astronomie nu erau foarte exacte.

Epava unde a fost gasit este inca invaluita in mister. Multe obiecte zac inca pe fundul marii si abia acum scafandrii se vor intoarce sa o cerceteze. Echipa de arheologii va fi greceasca, iar seful va fi americanul Brendan Foley, specializat in arheologie marina.

Misiunea va dura 3 saptamani, iar noile echipamente de scunfundare vor permite cercetatorilor sa investigheze atent epava.

Ei spera ca vor gasi si alte nave scunfundate in aceasta zona si poate una din ele va mai contine un mecanism fascinant precum misteriosul ceas astronomic.

Insula Antikythera se afla intr-o zona care fusese o ruta principala de conert in Antichitate si apoi un loc foarte frecventat de pirati.