"Orice tehnologie suficient de avansata nu poate fi deosebita de magie", spunea cunoscutul scriitor de science-fiction Arthur C. Clarke. Este si cazul progreselor facute in domeniul opticii.

Oamenii carora doctorii nu le dadeau nicio speranta sa poata vedea, au acum mari sanse sa fie stapani pe acest simt, in timp ce persoanele fara probleme de vedere pot experimenta noi senzatii. Imagineaza-ti cum ar fi ca totul sa fie afisat direct pe retina. Sa citim astfel ziarele, sa lucram in acest mod la calculatoarele viitorului, sau sa primim informatii despre oamenii cu care ne intalnim pe strada:

Mai multe despre tehnologii inovatoare, pe TECHSCHOOL.RO

Daca anul trecut a fost prezentat, in cadrul Summer Science Exhibition, organizata de Royal Society, prototipul unor ochelari bionici, dotati cu tehnologie folosita de obicei pentru telefoanele mobile si dispozitive tehnologice moderne,  anul acesta s-au anuntat progrese in cercetarea pentru a crea o retina bionica.

Doi oamenii de stiinta de la Weill Cornell Medical College au descifrat codul neuronal al retinei soarecilor si au reusit sa le redea vederea soarecilor orbi prin transferarea acestei informatii unui nou tip de proteza. Au reusit sa descifreze si codul neuronal pentru retina maimutelor – care este aproape identica cu cea umana – si spera sa realizeze in curand un dispozitiv pe care oamenii nevazatori sa-l poata folosi.

Vederea normala se produce cand lumina intra in contact cu fotoreceptorii aflati pe suprafata retinei. Semnalele luminoase sunt apoi prelucrate de circuitul retinal si transformate intr-un cod de impulsuri neuronale. Aceste impulsuri sunt transmise prin celulele ganglionare creierului, care le traduce in imagini semnificative.

Orbirea este urmarea unei boli care afecteaza retina si distruge receptorii de lumina si circuitul retinal. Peste 25 de milioane de persoane sufera de afectiuni ale retinei si, deoarece tratamentul cu medicamente este eficient numai pentru o mica parte din pacienti, protezele raman singura solutie disponibila.

 

Cum functioneaza

Protezele actuale au rezultate limitate. Acestea ii ajuta pe nevazatori sa se orienteze in spatiu numai cu niste puncte si margini luminoase. Testele facute cu protezele noi, care au incorporat sistemul de codare a luminii si trimitere a codului spre creier au, in schimb, rezultate excelente. Informatia prelucrata a fost suficienta pentru reconstruirea fetelor, a imaginilor animalelor, a peisajelor, iar codul a fost transmis creierului in mod corect 90% din timp.

Un cip care contine codul transforma imaginea in impulsuri electrice, apoi un mini-proiector transforma la randul sau aceste impulsuri elecrice in impulsuri luminoase, care ajung la creier datorita proteinelor plasate in celulele ganglionare.

Dr. Sheila Nirenberg, cercetatoarea titulara a proiectului, crede ca in viitor oameni nevazatori vor putea sa aleaga sa poarte o viziera ca cea din Star Trek, care sa transforme lumina in imagini, in loc de proteza.

 

Ochelarii viitorului

Un pas important in domeniu a fost facut in luna aprilie, cand Google a lansat ochelarii sai, botezati simplu Google Glasses.

Pe langa fotografii si filmulete, gadgetul are o multime de alte functii, multe dintre ele imprumutate de la smartphone-uri. Cei care poarta ochelarii pot vedea, exemplu, prognoza meteo sau agenda zilei, ori pot sa le trimita mesaje text prietenilor sau familiei.

Persoanelor cu deficiente de vedere, ochelarii bionici le-ar oferi o independenta mai mare. Fara legatura cu proiectul Google, oamenii de stiinta de la Oxford au studiat cum ar putea folosi tehnologia accesibila, utilizata la telefoanele mobile – camere video, dispozitive de localizare, face recognition, senzori de adancime – pentru a crea niste ochelari cu aspect obisnuit, care sa-i ajute pe cei care au un camp vizual restrans, vedere incetosata sau care nu pot sa proceseze imagini detaliate.

Camerele video incorporate in rame preiau imaginile, iar informatiile despre aceste imagini sunt afisate cu niste luminite pe lentilele transparente ale ochelarilor. Un exemplu pentru afectiunile de vedere pentru care au fost ganditi acesti ochelari, este cel in care persoana isi poate vedea mana in fata ochilor, dar nu poate distinge degetele.

Cu acesti ochelari semnalele de orientare din oras sau din aeroporturi, de exemplu, vor fi observate mult mai usor. Ochelarii ar putea  chiar sa recunoasca textul si sa redea, de exemplu, titlurile ziarelor, precum si sa localizeze obiectele din apropiere dintr-o camera, ajutand la orientarea in spatiu a persoanelor cu vedere slabita.