Ce nu s-a discutat despre JO 2012?

Am avut discutii despre performante, nereusite, numarul mic de medalii pe care Romania l-a atins, despre viteza lui Bolt si super performantele lui Phelps, despre camioanele de prezervative scoase la vanzare prin Londra, despre cel mai mare fast food din Europa, despre un stadion superb, despre o ceremonie grandioasa, despre vieti, destine, transformari si reusite, despre tot ce s-a putut vedea si ce nu s-a putut vedea. Dar nu s-a discutat despre ce ne-a ajutat sa vedem toate aceste lucruri.

Si aici ne referim la aparatura de zeci, sute de milioane de euro, ultra-performanta, cu care am putut s-o vedem pe Catalina Ponor intr-o rotatie 3D superba in aer, pe Usain Bolt intr-un slow-motion absolut fascinant, probabil singurul mod in care cel mai rapid om de pe pamant chiar poate fi incetinit. Ne referim aici despre cum s-a dat la TV, nu ce s-a dat la TV. Si, mai importat de acum incolo, cum se va transforma totul la Rio 2016.

TELEVIZIUNEA 3D, UN ESEC LA LONDRA 2012

Un lucru este cert. Tehnologia este buna daca este aplicabila in viata de zi cu zi. In rest, pentru opinia generala, sunt doar povesti. Frumoase chiar, dar povesti care pot atrage doar pustii sa viseze la lucruri marete.

Iar televiziunea 3D pare in continuare o poveste atunci cand ne referim la evenimente sportive atat de gradioase cum a au fost Jocurile Olimpice din 2012. La editia de la Londra, BBC a inregistrat un esec usturator de imagine si costuri in privinta televiziunii 3D pe care a adus-o in fata si cu care spera ca va da lovitura.

Pentru ca unii vor sa vada pur si simplu o cursa de 100m viteza si nu un film "Avatar", incercarile BBC de a reda JO in format 3D au rezultate audiente sub orice critica. Din cei 20 de milioane de telespectatori BBC, numai 66.000 au ales sa treaca pe BBC HD, acolo unde transmisiunea a fost in realitate 3D.

Motivele au fost simple. HDTVtest.co.uk scrie ca o cursa de viteza nu a fost redata cu aceeasi exactitate in 3D asa cum era in 2D, iar comentariul a fost mult mai slab. Din nefericire pentru BBC, cei 60.000 de oameni care s-au uitat la varianta 3D au scazut in decursul evenimentului la numai 4.000. Si au ramas acolo.

CUM SE VA VEDEA EDITIA JO DE LA RIO 2016

Unul dintre cele mai importante nume din gadgeturi si tehnologie, Gizmodo, a incercat sa raspunda la intrebarea: oare cum vom vedea Jocurile Olimpice de la Rio din 2016?

Pana sa ajungem la detalii, putem sa tragem rapid o concluzie: mult mai colorat, mult mai detaliat, mult mai spectaculos, dar... si mult mai scump?

In acest moment, exista discutii despre dezvoltarea in masa a tehnologiei televizoarelor 4K si 8K, mai exact 4K o rotunjire a dimensiunilor 3,840 x 2,560 si 8K o rotunjire a, da, ati ghicit, 7,680 × 4,320. Vorbim asadar in acest caz despre 33 de milioane de pixeli! 33!

Insa este greu de crezut ca tehnologia 4k va fi disponibila pana atunci, mai ales pentru ca, in America spre exemplu, televiziunea NBC nu va apuca sa isi schimbe aparatura pentru a transmite in acest format.

OLED ar putea fi insa un raspuns mai frumos pentru ochii si urechile noastre. Spre deosebire de 4k, producatorii TV sunt dispusi sa aduca tehnologia OLED pe piata cat mai rapid. Samsung va vinde in Coreea de Sud un televizor OLED de 55 inch, la finalul acestui ani, pentru ca Sony si Panasonic sa produca impreuna un OLED "la un pret decent" pana in 2014, iar Jocurile vor fi abia in 2016.

INTERNETUL, MAI RAPID CA NICIODATA

Sa nu uitam totusi si de internet, pentru ca foarte multi pasionati aleg sa-si vada programele favorite pe net sau pe telefonul mobil.

Daca la Jocurile Olimpice de la Beijing, Verizon promitea viteze de pana la 100MB pe secunda, compania a adus anul acesta in discutie viteze de 3 ori mai mari si nu vor sa se opreasca aici.

Anul acesta, NBC a subestimat piata smartphone-urilor si a tabletelor, motiv pentru care a fost cea mai ironizata televiziune in transmisiunile LIVE de la Lindra, insa pana in 2016 va avea obligatia sa-si dezvolte rapid zona livestreamurilor, altfel va risca sa-si piarda, irecuperabil, din brand.

Pentru piata smartphone-urilor, LTE Advanced va veni in urmatorii ani ca un stalp pentru visul celor ce vor sa se dezvolte tot mai mult, ca viteza de vizionare a streamurilor pe telefoanele mobile sa ridice si la 100 de MB pe secunda. Stim, pare o nebunie.

RIO 2016, PE APPLE HDTV?

Dupa ce au cucerit piata laptopurilor, tabletelor, telefoanelor mobile, mp3-playerelor, cei de la Apple mai au o singura directie mare de urmat, a televizoarelor, iar ultimele semne arata ca asa ceva se va intampla.

Conform Gizmodo, in urmatorul an, an si jumatate, vom asista si la lansarea Apple HDTV, un aparat care va folosi cea mai buna interfata din istorie, cu Siri care va inlocui telecomanda dumneavoastra clasica.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Share articol: