Poate esti insa intr-un magazin de electrocasnice, de unde iti cumperi primul tau Smart TV sau un Ultrabook, de ce nu o tableta noua, mini, sa o poti purta in geanta sau un Mp3 Player pentru drumurile lungi pe jos.

Stai la casa, oricare din cozile de mai sus, casiera iti insira produsele adunate si le verifica la singurul lucru care le leaga intre ele. Ca vorbim de un gadget nou, alimente, carti sau haine, toate vor fi cumparate cu ajutorul codului de bare, una dintre cele mai importante inventii din istoria omenirii.

Descopera lumea celor mai tari inventii pe www.techschool.ro

Vorbim la TechSchool despre codul de bare si, mai ales, despre unul dintre cei doi inventatori al acestui fenomen, Norman Joseph Woodland, care a decedat pe 14 decembrie 2012, la varsta de 91 de ani, in casa sa din Edgewater, New Jersey.

CINE ESTE INVENTATORUL CODULUI DE BARE


Nascut in 1921 in New Jersey, unde a absolvit liceul Atlantic City, Norman Joseph Woodland a obtinut apoi diploma in Stiinte si Inginerie Mecanica la Universitate Drexler, pentru ca in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial sa lucreze ca asistent tehnic la Podul Manhattan in Oak Ridge, Tennessee.

In 1948, Norman Joseph Woodland l-a intalnit pe Bernard Silver, un student care tocmai fusese ofertat de catre un supermarket sa gaseasca o solutie pentru a putea inregistra electronic fiecare produs achizionat de clienti. Refuzat de catre decanul sau, Silver a apelat la ajutorul lui Woodland, care a vazut in aceasta idee o mina de aur.

Dupa ce si-a vandut actiunile pe care le avea la bursa, si-a dat demisia din functia de profesor si s-a mutat in apartamentului bunicului sau din Florida, Woodland a inceput sa puna cap la cap o idee care avea apoi sa intre in istorie.

DE LA LINII IN NISIP LA O INVENTIE ISTORICA

In timp ce se afla pe plaja din Florida, Woodland a plecat de la teoria Codului Morse, care se foloseste de puncte si linii pentru a transmite informatie in format electronic, pentru ca a apoi sa inceapa sa traga linii si puncte in nisip intr-un mod similar.

Impreuna cu Silver, Wooldand a reusit sa obtina un patent (nr. 2,612,994 din istoria SUA) pentru acest tip nou de cod, dezvoltand proiectul in 1951 alaturi de IBM. Din cauza ca nu l-au putut dezvolta singuri la scara larga, cei doi au vandut patentul catre Philco in 1952 pentru suma de 15.000 de dolari, ajungand mai departe catre RCA.

Drumul codului de bare a trecut apoi din nou prin mainile celor de la IBM, care in 1971 l-au dezvoltat in laboratoarele din Carolina de Nord.

DE LA CODUL CLASIC DE BARE DIN ANII '70 DE BARE LA QR CODE IN 2012

Desi extrem de folosit, codul de bare poate fi considerat astazi bunicul unui nou cod revolutionar, denumit QR (quick response) code.

Inventat in 1994 in Japonia de catre Denso Wave, o companie din subordinea celor de la Toyota, pentru a ajuta scanarea produselor la mare viteza, acest tip de cod a devenit imediat un fenomen global.

Acest cod este detectat ca o imagine digitala bidmensionala de catre un senzor de imagine semiconductor ce analizeaza printr-un procesor special. Acesta localizeaza punctele cheie, le converteste in cod binar si le verifica printr-un cod de autocorectare.

Descopera lumea celor mai tari inventii pe www.techschool.ro