Astfel de oameni am intalnit in urma cu putin timp la NASA, acolo unde o echipa fantastica de experti a uitat pentru cateva minute de deceniile de studii, de frunti incretite din cauza emotiilor uriase si a tensiunii covarsitoare, si s-au dezlantuit intr-o fericire copilareasca, umana, vie.

Acesti oameni se ocupa cu roboti si o fac atat de bine incat intr-o zi omenirea ar putea sa ii stie pe toti dupa nume pe de rost pentru ceea ce tocmai au realizat.

“BOALA” LOR? SUNT FOARTE CURIOSI

Numele lor comun este "Curiosity", o masina extrem de scumpa, care ar putea schimba imaginea unei planete la care ne uitam de foarte multi ani cu multa curiozitate.

Pana cand oamenii vor ajunge sa calce pe Marte vor mai trece multi ani. Specialistii de la NASA pregatesc insa acel moment, iar lansarea Roverului Curiosity face parte dintr-un plan pe termen lung, la finalul caruia astronautii vor putea pasi pe Marte, asa cum au facut-o si pe Luna.

Roverul Curiosity, sau mai bine spus masina care conduce cea mai noua expeditie de pe planeta Rosie, a starnit un interes mondial in 2012, dupa ce a reusit sa ajunga cu bine pe Marte si sa transmita primele imagini, unele dintre ele unice, precum fotografiile 3D, la o calitate excelenta.

Roverul de 2.6 miliarde de dolari are in spate o echipa de experti cu o istorie impresionanta pentru oricine ar fi implicat in acest domeniu. Vorbim despre oameni care oricand ar putea sta ca exemple de urmat pentru copiii care vor sa ajunga mai sus, tot mai sus, pana la stele.

CINE SE AFLA IN SPATELE ROVERULUI CURIOSITY

Peter Theisinger este primul om despre care ar trebui sa amintim atunci cand vorbim despre misiunea Curiosity pe Marte. Nascut in 1945 in Fresno, California, acesta are in spate o experienta uriasa in domeniul spatial. Director al Departamentului de Stiinta si Inginerie de la Laboratorul de Propulsie din Pasadena, California, project manager la NASA Mars Exploration Rover Mission, numit in 2011 seful laboratorului de stiinta al misiunii pe Marte, astazi este cel care dirijeaza operatiunea Curiosity pe Marte.

Richard Cook este al doilea nume de pe lista celor responsabili de misiunea Curiosity. Manager al departamentului de zboruri pentru proiectul MER, sau, mai corect "Mars Exploration Rover", acesta a fost numit "secund" al lui Theisinger in aceasta misiune. Pana in prezent, Cook s-a mai ocupat de proiectul Surveyor Mars si Mars Pathfinder, misiuni pentru care a primit o medalie din partea NASA pentru calitatile exceptionale de a coordona echipele.

John P. Grotzinger nu trebuie uitat de pe aceasta lista. Profesor de Geologie la Institutul Tehnic din California, departamentul de Geologie si Stiinte Planetare, acesta este specializat in interactiunea chimica si fizica dintre formele de viata si mediul inconjurator.

Joy Crisp este femeia responsabila cu tot ceea ce inseamna harta geologica a planetei Marte. Aceasta si-a dedicat timpul cautand raspunsuri asupra capcanelor pe care suprafata planetei le-ar putea pune Roverului Curiosity.

"SCOPUL ESTE SA GASIM O SANSA CA VIATA SA EXISTE PE MARTE"

Absolvent la Universitatea de Geofizica si Fizica Spatiala din California in 1992, cu specializare in stiinte planetare in 1998, Ashwin Vasavada a fost chemat, ca si Crisp, pentru a fi asistentul lui Grotzinger in acest proiect: "Tinta Curiosity este de a descoperi daca poate exista viata pe Marte, macar la nivel micro. Pentru asta, trebuie sa exploram zone unde in trecut a exista apa in forma lichida. Curiosity este dotat cu o mana robotica in capul careia se afla un picamer pentru a sapa in rocile de pe Marte."

Pentru acest proiect, inginerii sefi sunt Rob Manning si Joel Krajewski. In ultimii 3 ani si jumatate, Manning a fost inginer sef la proiectul Mars Pathfinder, unde s-a ocupat de design, dezvoltare si toate testele navetei. De asemenea, el a fost responsabil si pentru decolarea si aterizarea. "Tin minte, acum 4 ani, cand m-au chemat la proiectul Pathfinder, mi-a luat aproape 3 luni sa inteleg ca nu exista om pe lumea asta sa poata cunoaste totul despre Pathfinder. E nevoie de o echipa de oameni foarte buni pentru a realiza ce am facut noi.", a declarat Manning pentru site-ul NASA.

Dara Sabahi s-a ocupat de planurile de aterizare si decolare ale proiectului Pathfinder de pe marte, a fost numit de catre NASA "martianul lunii", pentru contributiile extraordinare aduse acestor proiecte si este numita de catre NASA "lipiciul care tine toate partile mecanice ale proiectului legate intre ele." Dara este ajutata in acest program de Grace Tan-Wang, experta in propulsie.

Matt Wallace este responsabilul pentru programul de zbor, iar NASA i l-a adus in ajutor si pe Jordan Evans, managerul de sistem este Mike Watkins, iar John "Jeff" Simmonds a testat fiecare bucatica din aparatura de pe Rover inainte sa fie trimis pe Marte. Richard Kemski a fost chemat de NASA pentru a lucra la sistemele de siguranta ale roverului Curiosity, pentru ca David Woerner sa fie "motorul" echipei, mai exact cel care se ocupa de motorul roverului.

CEL MAI FRUMOS JOB DE LA NASA: SOFERUL ROVERULUI CURIOSITY

Probabil cel mai fericit, dar si cel mai tensionat om al misiunii, minut de minut, este Matt Heverly. Despre Matt putem spune un singur lucru: are cel mai frumos job din acest sistem solar.

Matt Heverly este soferul misiunii Curiosity pe Marte. De pe pamant el conduce Roverul de 2.6 miliarde de dolari si spera sa fie primul om care va anunta: "am gasit viata pe Marte." Pana in prezent, Matt a facut ceva aproximativ la fel de spectaculos. A condus Roverul Opportunity, tot pe Marte, timp de 4 ani.

"Iubesc robotii, fie ca sunt sus pe Marte sau jos pe podeaua ta, ideea unei masini inteligente care face lucrurile pentru tine a fost mereu interesanta. Curiosity este cel mai capabil robot trimis vreodata pe Marte", a declarat Matt Heverly pentru Gizmodo inainte ca Roverul sa ajunta pe Planeta Rosie.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro