Masina timpului exista. Dar nu va asteptati sa arate precum masina timpului din filmul “Inapoi in viitor”, nu o veti putea cumpara in rate sau comanda pe internet si nu va fi prezentata prea curand intr-un salon auto sau de tehnologie.

E drept, pentru moment ideea de calatorie in timp si spatiu nu este atat de fascinanta cum o puteam vedea in filmul Superman, cand acesta a intors timpul invartindu-se in jurul pamantului.

Insa pentru cei care atunci cand se gandesc la calatoria in timp isi imagineaza scene din filme sau pur si simplu viseaza, trebuie sa le spunem ca acest tip de calatorie exista si este practicat zi de zi de catre oamenii de stiinta care studiaza planete sau galaxii indepartate.

Mai exact, lumina stelelor pe care noi o vedem astazi este veche de mii sau chiar milioane de ani lumina, astfel, cand ne uitam la o stea sau la o planeta indepartata, noi vedem in realitate varianta ei veche, nu prezenta.

Sincer vorbind, aceasta idee ne da cativa fiori, insa problema actuala este cum o poti prelua si transforma intr-un produs finit, eventual cu telecomanda sau cu touch-screen si folosi pentru a si calatori in timp.

CUM ARATA ASTAZI CEA MAI REALA MASINA DE “TELEPORTARE” IN TIMP SI SPATIU

Unii le privesc ca pe accesorii “la moda”, altii ca pe “fite”, sunt si cativa care le considera necesare in evolutia noastra de zi cu zi. Vorbim despre telefoane, despre smartphone-uri, tablete si alte gadgeturi similare existente pe piata.

Toate acestea pot fi privite si altfel, nu numai ca niste mijloace de comunicare. Amber Case, una dintre cele mai influente femei din lumea tehnologiei, sustine ca aceste gadgeturi au devenit in prezent cea mai eficienta cale de “teleportare”. De ce? Pentru ca, asa cum o spune chiar ea “poti fi intr-un loc pe pamant si sa soptesti cateva cuvinte, iar in partea cealalta a lumii cineva sa iti auda soaptele.”

“Fiecare om poarta in buzunar gauri de vierme.”, mai spune Amber Case, si are dreptate. Telefoanele si accesoriile pe care le folosim zilnic reprezinta exact ceea ce filmele SF si oamenii de stiinta cauta de zeci de ani, comprimarea spatiului, in care cea mai rapida cale de a ajunge de la punctul A la punctul B pe o hartie nu mai este o linie dreapta, ci sa iei hartia si s-o indoi suprapunand cele doua puncte.

Acest tip de calatorie a fost abordat si de marele Einstein, insa nimeni nu a reusit inca sa duca ideea in spatiu, acest mediu fiind in continuare o necunoscuta pentru noi.

AMBER CASE, FEMEIA CARE A ADUS MASINA TIMPULUI IN BUZUNARELE NOASTRE

Fondatoare a companiei Geologi, Amber Case este in prezent una dintre cele mai influente prezente feminine in lumea tehnologiei. Intr-un discurs pentru TED, Amber Case a vorbit despre ceea ce este astazi calatoria in timp si spatiu, prin tehonologia pe care fiecare om o are la indemana.

"As vrea sa va spun tuturor ca de fapt sunteti toti cyborgi, dar nu asa cum credeti. Nu sunteti RoboCop, si nu sunteti Terminator, dar sunteti cyborgi de fiecare data cand va uitati la un monitor de calculator sau va folositi telefonul mobil."

"Deci, care e o definitie buna pentru cyborg? Ei bine, definitia traditionala e un organism caruia i-au fost adaugate componente exogene pentru scopul adaptarii la medii noi. Asta a aparut intr-un articol din 1960 despre calatoria in spatiu. Pentru ca, daca te gandesti bine, spatiul este destul de ciudat. Oamenii nu ar trebui sa fie acolo. Dar oamenii sunt curiosi, si le place sa adauge lucruri la corpurile lor ca sa poata merge in Alpi intr-o zi si apoi sa devina un peste in mare ziua urmatoare.”

"Deci hai sa ne uitam la conceptul antropologiei traditionale. Cineva merge intr-o alta tara, spune, "ce fascinati sunt oamenii acestia, cat de interesante sunt uneltele lor, cat de curioasa e cultura lor.", si apoi scriu un articol, si poate il citesc cativa alti antropologi si credem ca este foarte exotic. Ei bine, ce se intampla e ca am gasit brusc o noua specie. Eu, ca antropolog cyborg, am spus brusc, "o, uau, acum brusc suntem o noua forma de homo sapiens. Si uitat-te la aceste culturi fascinante si uita-te la aceste ritualuri curioase pe care toata lumea le face in jurul acestei tehnologii. Apasa pe lucruri si se zgaiesc la monitoare." – Amber Case, pentru Ted.com

TEHNOLOGIA DE TIP "MARY POPPINS"

Amber Case mai vorbeste despre tehnologia de tip “Mary Poppins”. Adica lucruri mici, la indemana, care ne vin de fiecare data in ajutor. Asa cum Mary Poppins avea umbrela cu care zbura, si noi astazi avem gadgeturi cu care reusim sa facem lucruri pe care altadata nici nu le imaginam posibile.

"Acum, e un motiv pentru care studiez asta in loc de antropologia traditionala. Si motivul e ca folosirea uneltelor, la inceput, pentru mii si mii de ani, totul a fost o modificare fizica a sinelui. Ne-a ajutat sa ne extindem sinele fizic, sa mergem mai repede, sa lovim lucrurile mai tare, si a existat o limita la toate astea. Dar acum, ne uitam nu la o extindere a sinelui fizic, ci la o extindere a sinelui mental. Si datorita ei, suntem capabili sa calatorim mai rapid, sa comunicam diferit. Si celalalt lucru care se intampla e ca noi toti ducem cu noi o mica tehnologie de tip Mary Poppins. Putem pune in ea orice vrem, si nu devine mai grea, si apoi putem scoate orice."

"Cum arata de fapt interiorul computerului tau? Ei bine, daca il tiparesti, arata ca o mie de kilograme de materiale pe care le cari cu tine tot timpul. Si daca se intampla sa pierzi acea informatie, inseamna ca ai aceasta pierdere brusca in mintea ta, ca simti brusc ca ceva lipseste, insa nu poti vedea acel ceva, asa ca simti ceva ca o emotie ciudata."

"Celalalt lucru care se intampla este ca ai un al doilea sine. Fie ca iti place sau nu, incepi sa apari online, si oamenii interactioneaza cu al doilea sine cand nu esti acolo. Si asa trebuie sa fii atent sa nu-ti lasi poarta deschisa, care e defapt peretele tau pe Facebook, astfel incat oamenii sa nu scrie pe el in mijlocul noptii. Si dintr-o data trebuie sa incepem sa ne intretinem al doilea sine. Trebuie sa te prezinti in viata digitala intr-un mod similar vietii analoage. Deci, in acelasi fel in care te trezesti, faci un dus si te imbraci, trebuie sa inveti sa faci acelasi lucru pentru sinele digital. Si problema e ca multi oameni acum, mai ales adolescentii, trebuie sa treaca prin doua adolescente. Trebuie sa treaca prin adolescenta primara, care este deja ciudata, si apoi trebuie sa treaca prin adolescenta celui de-al doilea sine. Si asta e si mai ciudata pentru ca exista o istorie a ce-ai facut online. Si oricine ia contact cu tehnologia e un adolescent online acum. Si asa e foarte ciudat, si e foarte greu pentru ei sa faca aceste lucruri."

"Deci cand eram mica, tatal meu ma punea in pat noaptea si spunea, "te voi invata despre timp si spatiu in viitor.", si am spus "grozav". Intr-o zi, mi-a spus, "care e cea mai scurta distanta intre doua puncte?". I-am raspuns, "ei bine, e o linie dreapta, mi-ai spus asta ieri." Am crezut ca eram foarte desteapta. El mi-a zis, "Nu, nu nu. Asta e o metoda mai buna". A luat o bucata de hartie, a desenat A si B pe o parte si pe alta si le-a indoit astfel incat A si B se atingeau. Si a spus, "asta e cea mai scurta distanta dintre doua puncte.". Atunci am spus, "tata, tata, cum sa faci asta?", mi-a zis 'ei bine, indoi timpul si spatiul, ia multa energie, si asa o faci."

"Si asa, cand mergeam la culcare in urmatorii 10 sau 20 de ani, ma gandeam noaptea, "vreau sa fiu prima persoana care sa creeze o gaura de vierme, sa fac lucrurile sa accelereze mai repede. Si vreau sa fac o masina a timpului. Imi trimiteam mereu mesaje sinelui din viitor folosind casete. Dar apoi mi-am dat seama cand am mers la facultate ca tehnologia nu e acceptata doar pentru ca functioneaza; e acceptata pentru ca oamenii o folosesc si e facuta pentru oameni. Asa ca am inceput sa studiez antropologia. Si cand imi scriam licenta despre telefoane mobile, mi-am dat seama ca toata lumea avea gauri de vierme in buzunar. Nu se transportau fizic in alta parte, se transportau mental. Apasau pe un buton si erau conectati ca A la B imediat. Si m-am gandit, "o, uau, am gasit-o. E grozav." Deci de-a lungul timpului, timpul si spatiul s-au comprimat datorita acestui lucru. Poti sta intr-o parte a lumii, soptesti ceva si esti auzit in alta parte." – Amber Case, pentru Ted.com

Asadar, exista masina timpului? In principiu, exista. In realitate poate fi testata, atunci cand ne uitam pe cer. In teorie, exista cu o foaie de hartie experimentala in mana. Tehnic vorbind, nu. Dar mai e timp sa apara.

Daca voi credeti ca puteti inventa prima masina a timpului. Daca visati la asa ceva, incercati sa va inscrieti ideile la Tech School, locul unde orice gand SF poate deveni realitate.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Share articol: