Inginerii aerospatiali si-au intors privirea spre motorulStirling, inventat in anul 1816. Acesta foloseste gaz fierbinte pentru a impinge un piston si genereaza astfel curent electric.

Daca adaugam la acest motor si tehnologia “conductelor fierbinti”, inventata la Los Alamos in 1963, specialistii NASA au tot ce le trebuie ca sa realizeze o naveta destinata explorarii spatiului cosmic indepartat. Desigur, aceaste inventii vechi vor fi "upgradate" prin folosirea energiei nucleare.

Iata cum va arata noul motor, care va fi realizat de inginerii NASA, in colaborare cu cei de la Departamentul Energetic: va fi o  baterie alimentata cu uraniu, care va cantari aproximativ 22 de kilograme. Ea va genera caldura, aceasta va fi transportata de 8 motoare Stirling si va produce o energie de aproximativ 500 de wati.

In mod normal, rachetele spatiale de ultima generatie pe care inginerii vor sa le construiasca ar avea nevoie de 600-700 de wati. Pana acum, motorul testat a produs numai 24 de wati.

Descopera lumea celor mai spectaculoase idei din stiinta, pe www.techschool.ro

inginer NASA, motor

Cercetatorii de la Los Alamos spun ca proiectului unui astfel de motor este foarte rentabil: este simplu de realizat si se bazeaza pe resurse naturale de care Statele Unite dispun din abundenta.

Un alt avantaj este faptul ca nu exista niciun risc major privind o eventuala explozie a reactorului, pentru ca acesta va deveni functionabil abia dupa ce va ajunge in spatiu.

“Un motor simplu, mic, usor, bazat de fisiune nucleara ne va ajuta sa exploram mai usor si mai departe spatiul cosmic. Speram ca acest concept ne va duce curand din Nevada pana la granita cu spatiul indepartat: ultima frontiera”, declara increzator Patrick McClure, seful proiectului Los Alamos. Cu noul tip de motor va fi posibila cercetarea intregului sistem solar.

In ultimii zeci de ani, NASA a folosit drept combustibil plutoniu-238 pentru sondele sale spatiale, printre care misiunile Voyager si Cassini.

Incepand cu anii 1980, SUA a inceput sa renunte la plutoniu si dupa anul 1992 NASA nu a mai putut genera acest timp de combustibil nuclear.

Curiosity

Faimosul robotel Curiosity, care se afla acum pe planeta Marte, a dus cu el ultimele resturi de plutoniu american disponibil in prezent.