Cum ar putea un astfel de program sa schimbe lucrurile in bine in tara noastra

Povestea cu informaticienii romani care fac legea in marile companii de peste Ocean are toate sansele sa apuna. In Romania, programarea va fi scoasa de la bac, in timp ce in alte tari autoritatile ar face orice ca sa ii incurajeze pe cei mici sa scrie softuri. 

Estonia isi propune sa schimbe programa scoalara, pentru ca elevii sa invete programare inca de la 6 ani, aceeasi varsta la care afla primele lucruri despre matematica sau literatura. Micutii vor crea singuri aplicatii pentru telefoane mobile sau pentru Internet, intr-o incercare a autoritatilor de a adapta orarul la cerintele viitorului si la realitatatea de pe piata muncii. In prima faza, programul estonian, care este sustinut de o fundatie, va include cateva scoli pilot, urmand ca ulterior toate unitatile de invatamant sa participe. Marea Britanie face, de asemenea, pasi in aceeasi directie.

Intre timp, in Romania, informatica este o materie care, paradoxal, isi pierde din importanta pe an ce trece. "Strategia Ministerului Educatiei pare a fi tocmai aceea de a transforma informatica intr-o Cenusereasa a stiintelor exacte, chiar si in liceele teoretice. Conform noii legi a invatamantului, incepand cu 2016, absolventii clasei a XII-a nu vor mai opta pentru informatica la examenul de bacalaureat, indiferent de profil. Asteptam cu ingrijorare noile planuri cadru, care ar putea reduce drastic numarul de ore de informatica din licee", spune profesorul Victor Manz, de la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu din Capitala, care ii pregateste pe unii dintre cei mai buni olimpici la informatica din tara. Victor Manz este si unul dintre mentorii proiectului Tech School, care isi propune sa incurajeze copiii pasionati de programare, robotica si astronomie.

Estonia le ofera generatiilor viitoare cunostinte valoroase intr-un domeniu aflat in expansiune, iar acestea le vor fi utile celor mici indiferent ce cariera vor alege la maturitate, pentru ca exista toate sansele ca peste cateva decenii notiunile elemetare de programare sa fie la fel de importante cum sunt pentru noi, astazi, alfabetul si scrisul.

"Decizia luata de Estonia este una curajoasa, care ar putea aduce beneficii importante pe termen lung. Lectiile de programare le pot dezvolta copiilor gandirea logica si capacitatea de analiza, ceea ce poate fi un avantaj important indiferent de meseria pe care si-o vor alege", spune profesorul Manz.

In tara noastra, un astfel de program ar fi posibil si ar ajuta mult economia, mai spune profesorul de la Colegiul Tudor Vianu: "Romania are un numar destul de mare de profesori instruiti pentru a preda programarea, ceea ce este un avantaj important, mai ales in raport cu tarile din vestul Europei".

Pentru ca schimbarea sa nu se faca pe genunchi, ar trebui gandita o programa si materiale de studiu care sa li se potriveasca celor mici: "Este important ca pentru copii atat de mici cunostintele sa fie introduse intr-o maniera accesibila, eventual sub forma unor jocuri, care sa aiba parametri ce ar putea fi modificati prin intermediul unor mici secvente de cod. In conditiile unei pregatiri atente a infrastructurii, incluzand aici atat instrumente software adecvate, cat si pregatirea personalului care sa le utilizeze, cred ca se poate incepe chiar din clasa I, ca in Estonia. Fara a avea instrumente speciale software, cred ca nu ar trebui inceput mai devreme de clasa a V-a", spune profesorul de la Colegiul Tudor Vianu.

Dascalul care a pregatit generatii de olimpici la informatica sustine ca programa scolara ar trebui regandita, ca sa ii ajute pe absolut toti copiii sa isi dezvolte gandirea logica, iar cei mai buni dintre ei sa ajunga la un nivel care sa le permita o cariera de succes in programare. Victor Manz spune ca la elaborarea programei n-ar strica sa participe si reprezentanti din industria IT, care stiu cel mai bine ce se cere pe piata si pot estima cel mai bine cum vor evolua lucrurile.

Share articol: