Daca un caine e considerat cel mai bun prieten al omului, de ce nu ar putea deveni si un robot macar cel mai util gadget pentru om? Realitatea nu este departe aceasta idee.

Pentru foarte multi, imaginea robotilor s-a conturat din filme, fie ca Van Damme era un “soldat universal”, un cyborg, adica pe jumatate om, pe jumatate robot, cu puteri supraomenesti, fie ca vorbim de celebrele personaje din Razboiul Stelelor, R2D2 si C3PO, cei doi roboti care il ajutau pe Luke Skywalker in lupta contra lui Darth Vader, un alt personaj “om - robotizat”, robotii sunt umanizati, apropiati de societate, integrati si adaptati nevoilor noastre de zi cu zi.

Mai exact, o viziune pe care oamenii au avut-o si au desenat-o pe hartie inca din secolul al XIV-lea.

 

EVOLUTIA ROBOTILOR

In perioada anilor 1400, geniul Leonardo da Vinci realiza “Automatonul”, un robot imbracat in cavaler care putea sta in picioare, misca bratele, gatul, maxilarul si isi ridica vizorul de la ochi. Robotul lui da Vinci conceput in 1495 a fost descoperit in 1950, iar oamenii au aflat atunci despre primul "razboinic de metal” al omenirii, miscarile sale mecanice imitand tehnicile de lupta ale cavalerilor acelor vremuri.

La aproximativ 240 de ani dupa automatonul lui da Vinci, un alt inventator, francezul Jacques de Vaucanson reusea sa revolutioneze lumea roboticii cu “The Flute Player”, un cioban robot de forma umana care canta la flaut si “Digesting Duck”, o rata capabila sa manance, digere si apoi sa-si elimine din organism, la fel ca o rata adevara, mancarea. Mai mult, mainile “ciobanului-robot” al lui Vaucanson au fost imbracate in piele, pentru a reda tot mai mult impresia de autentiticate.

Tesla, parintele curentului alternativ, a contribuit in anul 1898 in domeniul roboticii cu barca teleghidata prin unde radio, pentru ca John Hammond Jr. si Benjamin Miessner sa inventeze in 1912 primul caine electric.

Robotica a continuat apoi cu Gakutensoku (foto jos), primul robot construit vreodata in Japonia, de catre Makoto Nishimura in 1929, acesta din urma reusind sa faca un robot capabil sa planga si sa isi schimbe expresiile fetei.

Seria inventiilor fiind continuata de robotul Elektro, construit de Compania americana Westinghouse Electric Corporation intre 1937 - 1939. Robotul de peste 2 metri inaltime si 116 kilograme, putea sa mearga la comanda vocala, sa vorbeasca, avand un vocabular de 700 de cuvinte, sa fumeze tigari, sa sparga baloane si sa-si miste bratele si capul.

Cu o structura interna de otel si invelis de aluminiu, cu ochi pe senzori photoelectrici capabili sa distinga culorile rosu si verde, a fost prezentat in premiera la Targul Mondial din New York din 1939, pentru ca un an mai tarziu sa reapara alaturi de cainele robotic Sparko (foto jos).

Din acel moment, robotii autonomi au inceput sa acapareze piata si sa fie implicati tot mai mult in dezvoltarea industriala.

Odata cu aparitia lui Unimate, un robot inventat de americanul George Devol in 1954 si vandut in 1961 catre General Motors, industria auto a devenit dependenta de robotica. Forta umana a fost inlocuita pas cu pas de brate robotice si utilaje uriase capabile sa lucreze intr-un ritm mai rapid, fara greseli umane, fara intrerupere, cu un nivelul de productie ridicat si costuri scazute.

 

ROBOTICA MODERNA

Fie ca vorbim despre medicina, armata, constructii sau chiar servicii de curatenie, robotii sunt implicati in prezent in multe activitati sociale, militare, de siguranta si intretinere si se transforma, ironic, dintr-o solutie pentru rezolvarea necesitatilor fiecaruia , intr-o noua necesitate.

Astazi, Japonia este o tara robotizata intr-o proportie uriasa. 30% dintre robotii lumii se afla pe teritoriul niponilor, pentru ca intregul continent asiatic sa detina 50%. Europa este pe locul 2 la acest capitol, cu 32%, urmata de America de Nord cu 16%, celelalte zone ale globului ramanand cu 2%.

Daca la inceputul articolului vorbeam despre personajele fictive R2D2 si C3PO, in prezent acestea par sa se fi apropiat de realitate. Doi dintre cei mai cunoscuti roboti “de casa” ai momentului sunt ASIMO si Nao, conceputi pentru activitati sociale cu oameni, pentru divertisment si pentru ajutor.

ASIMO, adica Advanced Step in Innovative Mobility, a fost lansat pe piata in 2000 de Honda, companie implicata in robotica inca din 1980, cu dorinta clara ca produsele sale sa nu fie implicate numai in interactiunile umane, ci sa imbunatateasca nivelul calitativ al vietii.

Numit de catre producatori "cel mai umanoid robot" contruit vreodata. "In 1986, inginerii Honda au cautat sa contruiasca un robot capabil sa mearga. Modelele initiale, E1, E2 si E3, au fost prototipuri ale simularii miscarii umane. Urmatoarele 3 au reprezentat preocuparile de a stabiliza mersul si de a putea urca scarile, apoi au urmat capul, corpul si bratele, pentru a aduce mai mult echilibru si functionalitate", precizeaza Honda.

Primul robot umanoid Honda a fost P1, un strabunic al lui ASIMO. A urmat apoi P2, cu un design mai prietenos, cu un mers imbunatatit, cu abilitati de a urca si cobori scarile si cu moscari automate controlate prin wireless. Modelul P3 a fost si mai evoluat si mai usor, pentru ca ASIMO sa reprezinte varful acestei generatii dezvoltate in 20 de ani inginerie robotica.

ASIMO poate sa fuga, sa mearga chiar si pe suprafete denivelate, sa se intoarca usor, sa se urce pe scari, sa apuce si sa ridice obiecte. Mai mult, ASIMO poate recunoaste fetele, raspunde la comanda vocala si evita obiecte aflate in jurul sau.

In schimb, francezii de la Aldebaran Robotics au venit cu Nao, un robot mai mic insa mai mobil In 2007, Nao a inlocuit cainele robotic de la Sony, Aibo, la Cupa Mondiala de fotbal a Robotilor, pentru ca in 2010 sa uimeasca lumea intreaga la Expozitia de la Shanghai cand a inceput sa danseze in fata vizitatorilor.

Robotul a evoluat in timp, in 2010 o varianta mai buna a lui Nao a participat la un stand-up comedy, pentru ca in 2011 sa fie relansat cu un software integrat, un computer puternic si camere HD.

Cu o inaltime de aproape un metru, cu o greutate de 4.3 kilograme si o autonomie de functionare de 90 de minute in mers constant, Nao reprezinta una dintre cele mai scumpe si spectaculoase "jucarie" pentru oameni.

Nici Romania nu este straina de robotica. Unul dintre oamenii de varf din domeniu este roman si lucreaza la NASA. Adrian Stoica e numele sau, e implicat in robotica de 20 de ani, conduce o echipa de experti in tehnologia robotica pentru viitoarele misiuni spatiale ale Agentiei Nationale Spatiale Americane si este unul dintre mentorii proiectului Tech School.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Share articol: