Intotdeauna ne uitam dupa copii cu performante remarcabile. Fie ca vorbim despre stiinta, despre sport sau despre arta, ei, pustii care reusesc aceste performante uimitoare, reprezinta viitorul. Dar cine se afla in spatele lor?

Cel putin la nivelul informaticii din Romania, in spatele pustilor care viseaza ca intr-o zi sa ajunga in Silicon Valley, sa reinventeze o platforma sociala sau sa dezvolte aplicatii de sute de mii de dolari, se afla un profesor si un mentor adevarat.

Numele sau este Victor Manz, un fost elev al Colegiului National de Informatica Tudor Vianu, astazi profesor pentru copiii care calca in aceleasi sali de clasa in care si el si-a petrecut anii adolescentei.


CINE ESTE VICTOR MANZ

Astazi, Victor Manz preda informatica la Colegiul National Tudor Vianu si este vizionar in proiectul Tech School, scoala copiilor care vor sa depaseasca limitele tehnologice actuale.

Noi am stat de vorba pe Facebook cu Victor Manz, considerat de catre elevii sai cel mai bun profesor de informatica din Romania. Acesta ramane modest si spune ca elevii sai, cu o sete uriasa dupa informatie, sunt si ar trebui sa fie adevaratele vedete.

"In primul rand trebuie spus ca am sansa sa predau la un liceu cu traditie in studiul informaticii. Prin urmare, multi dintre elevii mei isi doresc sa le fie captata atentia. Atunci cand ei aleg sa vina la "Vianu", unul dintre primele argumente este tocmai acela ca aici pot studia informatica la un nivel ridicat."

"Unul dintre aspectele fascinante ale meseriei de profesor este acela ca ai mereu elevi noi. Acest lucru te face sa nu te plictisesti niciodata. Apar mereu noi tineri interesanti, cu personalitate, care de multe ori ar vrea sa afle mult mai multe decat li se ofera in cadrul scolii."

"Mesajul meu universal (valabil si pentru cei pe care informatica nu ii intereseaza in mod deosebit) este acela ca e important sa-si descopere cat mai repede pasiunile si inclinatiile si sa incerce sa exceleze in domeniile care ii atrag. In fosta clasa la care am fost diriginte am avut un campion national la karate, un elev care a reusit sa obtina un loc 2 si un loc 3 la cel mai important concurs national de retelistica, un altul care a luat locul 1 la sectiunea hardware a aceleiasi competitii, o fata olimpica nationala la limba franceza si, desigur, doi olimpici nationali la informatica. In actuala clasa am olimpici nationali aproape la toate materiile, elevi premiati la competitiile organizate de NASA. Unii dintre ei parcurg (din proprie initiativa) cursuri online puse la dispozitie gratuit de universitati importante din Statele Unite (Stanford, Berkeley etc.)", ne-a marturisit Victor Manz.


CUM SE IMPART CEI MAI BUNI ELEVI DIN INFORMATICA

"Daca discutam strict de domeniul informaticii (care de altfel este unul extrem de vast), putem imparti elevii cei mai buni in doua categorii. Pe de o parte sunt "teoreticienii", pasionati in primul rand de algoritmica, dispusi oricand sa piarda cateva ore doar pentru a optimiza solutia unei probleme. Acestia sunt de regula cei care au succes la olimpiada, au rezultate deosebite in facultate si apoi urmeaza o cariera in cercetare."

"A doua categorie este cea a elevilor orientati catre partea aplicata a informaticii. Ei doresc sa studieze noi tehnologii, dezvolta proiecte software complexe, asupra carora se concentreaza pe perioade indelungate de timp (saptamani sau luni). Dupa terminarea studiilor incearca sa-si dezvolte propria afacere sau devin programatori foarte buni in companii software de top."

"Cele doua cartegorii nu sunt disjuncte, dar la un moment dat, pentru a putea ajunge foarte sus este nevoie sa optezi. Aici trebuie sa intervina profesorul, care sa-i indrume pe calea care li se potriveste cu adevarat. Mesajul meu, atat pentru unii, cat si pentru ceilalti, este ca trebuie sa-si propuna cat mai mult. Este varsta la care nimic nu pare imposibil si asta incerc si eu sa-i conving.", spune Victor Manz.


O ZI DIN VIATA LUI VICTOR MANZ: INTRE OLIMPIADA, CURSURI DE PERFECTIONARE, COPII, LITERATURA RUSA SI MUZICA ROCK

Am incercat sa aflam cum decurge viata profesorului de informatica Victor Manz. Scoala, cursurile de perfectionare, pregatirile pentru olimpiada sunt solicitante, mananca din timp, insa dascalul reuseste sa-si faca loc si micilor placeri si, desigur, familiei.

Muzica rock si literatura rusa reprezinta reprizele sale de relaxare, in timp ce cafeaua si internetul sunt "dependentele" care il tin treaz zi de zi:

"In general o zi se imparte in cursuri, pregatiri pentru olimpiada, cercuri. Mai pot aparea cursuri de perfectionare, pentru ca, la fel ca in cazul medicilor, informaticienii trebuie sa studieze toata viata."

"De multe ori nu apuc sa-mi petrec mai mult de 2-3 ore in familie. In vacanta, in schimb,  lucrurile stau cu totul altfel. Atunci incerc sa recuperez timpul pierdut alaturi de sotie si copii."

"Din pacate nu apuc sa mai citesc prea mult. Imi plac istoria si literatura rusa. Romanul meu preferat este "Invierea" de Tolstoi. In ultimul timp nu prea mai apuc sa ascult muzica decat la radioul din masina."

"Prefer rock-ul clasic, dar imi plac si blues-ul, muzica italieneasca sau frantuzeasca. Nu fumez, dar beau destul de multa cafea. Totusi cred insa ca as putea rezista si fara. In schimb pot spune ca am devenit dependent de Internet."

CAT DE APROAPE ESTE DE FAPT SILICON VALLEY PENTRU CEI CU ADEVARAT DEVOTATI


Cand vorbim despre internet, astazi vorbim despre cateva fenomene care au crescut enorm in ultimii ani. Facebook si Twitter sunt cele mai mari doua exemple si, oricat de indepartate ar putea parea, ele sunt in realitate la un pas distanta.

Romania are si copii care au ajuns prin ani de studiu, talent si devotament sa lucreze peste ocean. Mircea Pasoi este un exemplu. A dezvoltat aplicatia Summify alaturi de alti doi tineri din Romania, Stefan Filip si Stefan Filip, un elev cu care Victor Manz se mandreste ca l-a avut in bancile clasei sale. Aplicatia a fost preluata apoi de Twitter, iar tinerii au reusit astfel sa intre intr-o lume necunoscuta pentru Romania a tehnologiei, cu cifre de afaceri de miliarde de dolari

"Il cunosc personal pe Mircea Pasoi, dar nu mi-a fost elev. In schimb pot spune ca am invatat (atat eu cat si elevii mei) destul de mult din cartile scrise de el impreuna cu profesoara sa, Dana Lica. In plus, unul dintre principalele instrumente pe care ma bazez mai ales in pregatirea elevilor pentru olimpiada, dar nu numai, este site-ul infoarena.ro, care cred ca a fost primul proiect de anvergura dezvoltat de Mircea si Cristi Strat. Ma bucur foarte mult pentru succesul pe care l-a avut Summify, mai ales ca al treilea roman din echipa, Stefan Filip, mi-a fost elev la un moment dat.", spune Victor Manz, care explica si ce ii lipseste Romaniei pentru ca tineri precum cei enumerati mai inainte sa isi dezvolte ideile la nivel international.

"Probabil ca principalul dezavantaj este cel al lipsei unei piete importante. Pentru a da lovitura trebuie sa te adresezi unui numar mare de posibili clienti. Cred ca drumul urmat de Mircea si Cristi este cel mai potrivit. Poti sa inveti foarte multe si poti sa ai proiecte de succes in Romania, dar pentru a te impune la nivel international cred ca Silicon Valley este locul cel mai potrivit."


TV SAU SMART TV, PC SAU TABLETA, TELEFON SAU SMARTPHONE?

Cum se va schimba lumea tehnologiei, ce brand va domina piata si care sunt directiile pe care industria IT le va lua, sunt cateva dintre intrebarile pe care multi si le pun. Iar daca scoala nu va anticipa raspunsul corect la aceste intrebari, pustii care urmeaza acest domeniu ar putea iesi de pe bancile ei intr-o lume care cauta altceva decat ce au studiat pana atunci. Aceasta este o greseala pe care profesorii din Tudor Vianu incearca sa o evite zi de zi, ora de ora.

"Cred ca in viitor tabletele si telefoanele inteligente vor acapara o mare parte a pietei IT. Desi numarul acestora creste ametitor pe zi ce trece, eu cred ca acesta e doar inceputul. Cel mai probabil PC-urile vor deveni incet incet instrumente folosite doar de profesionisti."

(In piata TV) "este o situatie oarecum asemanatoare cu cea a smartphone-urilor. Probabil ca in cel mult 5 ani vom gasi PC-uri doar in birourile specialistilor. Dispozitivele portabile vor fi in marea lor majoritate telefoane sau tablete, iar cele fixe Smart TV-uri"


DE CE TECHSCHOOL E PRINTRE CELE MAI IMPORTANTE PROIECTE LANSATE IN ROMANIA IN ULTIMII ANI


Log-off Facebook, sign-off Yahoo Messenger!, exit Twitter, noi am vrut sa vedem care sunt cele mai importante proiecte online lansate in ultimii ani in Romania. Si cine altcineva sa ne raspunda la aceasta intrebare, decat profesorul de informatica, Victor Manz.

"Nu stiu daca sunt cel mai in masura sa isi dea cu parerea, dar as mentiona in primul rand "summify.com", apoi "dexonline.ro", si nu in ultimul rand "infoarena.ro", care are meritul de a fi creat o comunitate a tinerilor pasionati de informatica. Sper ca "techschool.ro" sa insemne de asemenea un sprijin important pentru toti adolescentii dornici sa fie la curent cu evolutia stiintei si a tehnologiei si pot spune ca inceputurile acestui proiect sunt foarte promitatoare."

CINE SUNT TINERII ROMANI CARE NE-AR PUTEA FACE SA SPUNEM IN VIITOR "ROMANIA, TE IUBESC!"

Sunt si tineri de care nu am auzit, dar pentru care Victor Manz mizeaza ca vor avea un viitor frumos. Copii la randul lor frumosi, inteligenti, dedicati pasiunii lor, care ar putea deveni in viitor un motiv in plus pentru noi sa spunem "Romania, Te iubesc!"

"Din categoria celor inclinati spre latura teoretica, as paria pe Mihai Dusmanu si Mihai Andreescu. Pentru partea aplicata, Rares Neagu este cu siguranta un mare talent. Pe langa ei exista insa foarte multi alti copii cu potential remarcabil. O parte dintre ei nu au suficient de multa incredere in ei, altii nu sunt inca foarte hotarati in privinta drumului pe care vor sa-l urmeze. Sunt convins insa ca multi dintre acestia vor avea succese remarcabile in viitor."

"Din fericire, se intampla destul de des sa fiu surprins placut la clasa. Sunt deschis la sugestii venite din partea elevilor si de multe ori imi adaptez lectiile in functie de ele. La una dintre ultimele lectii de anul trecut unul dintre cei mai buni elevi ai mei a venit cu o idee ingenioasa de abordare a listelor inlantuite, despre care stiam ca este posibila, dar nu ma gandisem ca poate fi inteleasa si acceptata cu usurinta la nivelul clasei a X-a, fara o prezentare prealabila a unor notiuni ce tin de programarea pe obiecte. Aceasta e doar ultima dintr-un lung sir de astfel de discutii, care fac lectiile mai interesante si totodata ma ajuta sa devin un profesor mai bun."

"Cred ca sunt numeroase exemple de proiecte remarcabile. Cum spuneam, insa, dezvoltarea este la un moment dat limitata de numarul de posibili utilizatori. Lumea IT este insa una deschisa. Probabil ca multe proiecte vor putea fi exportate. Tinand cont de potentialul mare de creativitate, mai ales in randul tinerilor, sunt convins ca vom mai auzi povesti de succes, demne de, deja consacratul, "ROMANIA, TE IUBESC!"

Share articol: