Pentru tot mai multi romani aerul conditionat a devenit o necesitate, pretul acestuia fiind comparabil cu cel al unui frigider, televizor sau calculator. Tehnologia aparatelor de climatizare a evoluat, modelele noi cu o clasa superioara de energie, avand un consum mai mic.

Dar cum alegem un aparat de aer conditionat? Pentru alegerea acestuia trebuie sa tinem cont de mai multi factori:

 

1. BTU

Principala caracteristica a aparatelor de aer este numarul de BTU (British Thermal Units). BTU reprezinta cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei livre (0,45 kg) de apa cu 1 grad Fahrenheit.

Numarul de BTU depinde in principal de suprafata si destinatia incaperii. Tabelul de mai jos ofera valori medii de suprafata in functie de BTU.

BTU Locuinte Birouri si spatii comerciale
9000 18-25 mp 14-22 mp
12000 24-35 mp 20-30 mp
14000 28-45 mp 24-36 mp
18000 40-50 mp 33-40 mp
22000 60-70 mp 40-50 mp

Un alt factor in functie de care alegem numarul de BTU este pozitionarea unitatii exterioare. Daca peretele este situat in plin soare (spre sud) sau camera este la ultimul etaj, se va mari numarul BTU cu 10%. Pentru unitatile exterioare montate in zone cu umbra, intunecate, in general spre nord, valoarea BTU va fi redusa cu 10%.

Daca in camerele respective sunt frecvent mai mult de doua persoane, se vor adauga 600 BTU de persoana, iar pentru racirea bucatariilor se vor adauga 4000 BTU. Alti factori in stabilirea numarului necesar de BTU sunt alte surse de caldura din camera (televizoare, calculatoare etc.), structura peretilor etc.

Un calcul aproximativ pentru obtinerea numarului necesar de BTU poate fi realizat si prin inmultirea volumului incaperii cu 150 (lungimea x latimea x inaltimea x 150).

 

2. Functii

Un alt factor in alegerea aparatului de aer conditionat sunt functiile:

 • Racire - eliminarea in exterior a caldurii din încăpere
 • Incalzire - extragerea energiei din aerul exterior si aducerea acesteia in interior dupa principiul pompei de caldura

 • Ventilare - uniformizarea temperaturii prin utilizarea unui minim de energie

 • Dezumidificare - cresterea senzatiei de confort prin asigurarea unui nivel optim de 40% si 60%, ce limiteaza dezvoltarea microorganismelor si a mucegaiului

 • Jet - racirea rapida a incaperii

 • Programare - pornirtea si oprirea aparatului la o anumita ora

 • Autocuratare

 • Inverter - permite controlul energiei consumate prin temporizarea si controlarea functionarii compresorului. Astfel, temperaturile se ating mai repede, timpul de pornire este redus cu o treime, consumul este mai mic cu pana la 30% si sunt eliminate fluctuatiile de temperatura

 • Split dublu - aparatul este alcatuit din doua unitati interne si una externa

 

3. Filtre

Aparatele de aer conditionat sunt dotate cu mai multe filtre. Acestea pot fi:

 • Filtru antipraf - capteaza particulele foarte mici de praf din aer. Filtrul necesita intretinere curenta prin spalare cu apa rece si uscare in locuri ferite de soare

 • Filtru electrostatic antibacterian - absoarbe prin efectul electricitatii statice: pulberile fine, sporii invizibili de mucegai si microorganismele daunatoare. Dezvoltarea acestora este impiedicata de extractul volatil de izotiocianat, obtinut din wasabi.

 • Filtru dezodorizant - filtru cu carbune activ ce filtreaza particulele mici (bacterii, microorganisme), fumul de tigara si mirosul neplacut

 • Filtru catechin - elimina bacteriile si dezodorizeaza aerul

 

4. Clasa energetica

In functie de eficienta, aparatele de aer conditionat se clasifica de la A, cele cu cel mai mic consum, pana la G, cele cu cel mai mare consum de energie. Clasa energetica se determina in functie de EER (rata de eficienta energetica) si COP (coeficientul de performanta):

Clasa EER
(Energy Efficiency Ratio)
COP
(Coefficient of Performance)
A peste 3,2 peste 3,6
B 3,0~3,2 3,4~3,6
C 2,8~3,0 3,2~3,4
D 2,6~2,8 3,0~3,2
E 2,4~2,6 2,8~3,0
F 2,2~2,4 2,6~2,8
G sub 2,2 2,4~2,6

Chiar daca preturile sunt mai mari, este de preferat alegerea unei clase superioare A sau B, costurile de utilizare in acest caz fiind mult mai mici. Clasele energetice au fost reglementate de Uniunea Europeana prin directiva 92/75/EEC din 22.09.1992.

 

5. Nivel de zgomot

Este de preferat sa alegem un aparat de aer conditionat cu un nivel de zgomot cat mai scazut. Diferentele de decibeli par relativ mici intre mai multe modele, insa valorile nivelului de zgomot cresc exponential.

 

6. Instalare si garantie

Este recomandata achizitionarea aparatelor de aer conditionat de la magazinele autorizate, iar instalarea acestora sa se faca de firmele autorizate specificate pe certificatul de garantie sau recomandate de producator.

 

7. Intretinere

Este recomandata curatarea periodica a filtrelor prin spalare sau folosirea unui spray special, in functie de modelul de aparat de aer conditionat.