Un barbat care a participat la un concurs de mancat ardei iuti a suferit primul caz inregistrat in acest context de sindrom de vasoconstrictie cerebrala reversibila (RCVS), potrivit unui articol publicat de revista de specialitate BMJ Case Reports.

Dupa ce a mancat un ardei din soiul Carolina Reaper, considerat "cel mai picant ardei iute din lume", concurentul a acuzat o durere puternica de cap. Desi s-a manifestat pentru o perioada scurta de timp, durerea a revenit.

Astfel de dureri intense de cap momentane, insotite si de dureri acute de ceafa, s-au mentinut la o saptamana dupa ce a consumat ardeiul iute, fapt ce a determinat ca barbatul in varsta de 34 de ani sa fie spitalizat.

O tomografie cerebrala a relevat ca mai multe artere ale creierului au suferit o vasoconstrictie, in ceea ce a fost semnalat drept primul caz asociat consumului de ardei iute.

"Avand in vedere simptomele dezvoltate imediat dupa expunerea la aceasta substanta cunoscuta ca vaso-activa, este plauzibil ca pacientul sa fi suferit un RCVS provocat de ardeiul Carolina Reaper", se arata in raportul pacientului redactat de Satish Kumar Boddhula, Sowmya Boddhula, Kulothungan Gunasekaran si Edward Bischof.

Sursa: Agerpres