Cel mai vechi mesaj păstrat într-o sticlă a fost găsit în 2018 pe o plajă din Australia, după o „călătorie” de 132 de ani.

Acesta a fost găsit la 950 de kilometri distanță față de locul în care a fost aruncat de pe un vapor, în Oceanul Indian. Cea care a găsit mesajul păstrat într-o sticlă veche de gin este Tonya Illman, care a fost surprinsă să constate cât de bine s-a conservat acesta.

Conținutul nu era, așa cum se întâmplă în scenariile de film, vreun strigăt disperat de ajutor, ci a făcut parte dintr-un experiment realizat de germani, care a durat din 1864 până în 1933 și care a avut ca scop studierea curenților oceanului. În această perioadă au fost aruncate peste bordul navelor germane mii de sticle, fiecare conținând câte o bucată de hârtie pe care scria data exactă, coordonatele la care se afla barca, numele acesteia și ruta pe care călătorea.

Pe cealaltă parte a biletului se afla un chestionar pe care trebuia să-l completeze persoana care îl găsea, notând când și unde a fost găsită sticla, urmând ca apoi să o trimită Observatorului Naval German din Hamburg sau celui mai apropiat Consulat german.

Cerneala se ștersese aproape complet, așa că soțul Tonyei, Kym Illman, a început să investigheze și a reușit să descifreze data - 12 iunie 1886 - coordonatele, ruta de deplasare - de la Cardiff la Makassar - și numele vaporului, „Paula”. În mare, mesajul arată cam așa:

„Această sticlă a fost aruncată peste bord pe 12 iunie 1886, la 32° 49' latitudine sudică și 105° 25' longitudine estică, de pe vaporul numit „Paula Home, căpitanul D., ce se afla în călătorie din Cardiff către Macassar. Cel care va găsi acest mesaj trebuie să-l trimită la Observatorul Naval German din Hamburg sau la cel mai apropiat consulat, pentru a-l returna după completarea informațiilor de pe verso”.

Cei doi au dus mesajul pentru verificat la un muzeu australian, iar experții au confirmat că atât sticla, cât și hârtia datau din perioada respectivă, iar vaporul „Paula” a navigat pe ruta indicată în 1886. Dar cea mai spectaculoasă descoperire a venit abia după contactarea cercetătorilor din Germania.

„În mod incredibil, la verificarea realizată de istoricii germani, a fost descoperit jurnalul meteorologic original al căpitanului, cu o notiță realizată chiar pe 12 iunie 1886 în care se arăta că a fost aruncată peste bord o sticlă cu aceleași coordonate precum cea descoperită în Australia”.

Dintre miile de sticle aruncate peste bord de navele germane, ca parte a acestui experiment, această descoperire are numărul 663 și este cea mai veche de până acum. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: