Cercetătorul James O'Donoghue a realizat o animație care arată cât de repede se mișcă obiectele pe suprafețe precum Soarele, Pământul, Ceres, Jupiter, Luna și Pluto. 

Animația arată o minge care cade de la o înălțime de 1 kilometru pe suprafața fiecărei planete. Astfel, putem compara timpul necesar pentru ca aceasta să ajungă la sol - de la 2,7 secunde pe Soare, la 14,3 secunde pe Terra. „Simularea ar trebui să ofere o idee asupra forței gravitaționale pe care am simți-o dacă am ajunge pe diverse corpuri cerești”, a spus O'Donoghue.

Dar cum arată forța plantelor mari, comparativ cu cea a Pământului? Rezultatele sunt destul de interesante: distanța până la solulul lui Saturn va fi parcursă în 13,8 secunde, iar pe Uranus procesul ar dura 15 secunde. „Poate fi surprinzător să ne dăm seama că planetele mari au o forță similară cu a celor mai mici, cel puțin la suprafață”, a mai explicat cercetătorul.

„De exemplu, pe Uranus mingea atinge suprafața mai târziu decât pe Pământ. De ce? Aici densitatea joacă un rol important (...) În mod similar, Marte are o masă de aproape două ori mai mare decât a lui Mercus, dar o forță similară… acest lucru indică faptul că Mercur are o densitate mult mai mare decât Marte”.

Dintre toate planetele, pe Ceres „aterizarea” mingii durează cel mai mult: 84,3 secunde. Clipul a fost publicat pe YouTube și a atras atenția curioșilor și a pasionaților de astronomie. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: