Un fizician a reușit să construiască turnuri formate din mingi de tenis aranjate în forme care sfidează gravitația, fără să folosească bandă adezivă, lipici sau orice alt tip de substanță adjuvantă.

Metoda minune? Forța de frecare. Andria Rogava, un profesor din Tbilisi, Georgia, a realizat „construcțiile” în biroul său și a descoperit că doar forța de frecare și balansul mingilor pot să susțină o asemenea structură.

El a reușit chiar să ridice un turn de 9 etaje alcătuit din 25 de mingi și susține că putea merge chiar mai sus de atât.

Rogava este pasionat de tenis și spune că ideea i-a venit într-o zi în care a remarcat mingile nefolosite din biroul său și a încercat să construiască niște „piramide”.

Mai întâi a ridicat o structură cu patru niveluri și cu baza în formă de triunghi, cu zece mingi în stratul de jos, șase în următorul, apoi trei și, la final, o singură minge în vârf.

„Atunci când am îndepărtat cu grijă cele trei mingi din colt de pe stratul de la bază, dar și sfera poziționată cel mai sus, am obținut o structură frumoasă și simetrică de 16 mingi, cu trei laturi hexagonale și trei triunghiulare”, a explicat acesta, citat de Daily Mail.

Bărbatul susține că mingile sunt ținute împreună datorită greutății celor aflate deasupra, care produc o forță de reacție capabilă să le echilibreze greutatea. Rezultatul obținut l-a intrigat pe fizician, care s-a întrebat apoi ce altceva ar mai putea construi.

Cum a fost folosită forța de frecare pentru a construi un turn format din mingi de tenis? Secretul este sfera de deasupra, care tot timpul va exercita o forță asupra straturilor inferioare și, astfel, va forța structura să rămână împreună. Ca reacție, straturile de jos vor păstra și ele integritatea construcției.

Cele mai simple astfel de turnuri pot fi construite ridicând mai întâi o piramidă mare și îndepărtând ulterior anumite mingi. „Așa am ajuns să construiesc această structură ciudată din 14 mingi care arată ca un pom de Crăciun”, a mai spus el.

Odată ce-a fost așezată o bază corectă, construcția poate fi înălțată din ce în ce mai mult, cu toate că, odată cu adăugarea de centimetri crește și dificultatea stabilizării ei.

În continuare, fizicianul va explora cum poate aplica descoperirile la scară și mai mare. Ba chiar se întreabă dacă ceea ce a aflat ar putea fi transformat într-un board game în care jucătorii să se întreacă în ridicarea celor mai neconvenționale structuri prin această metodă.

Sursa foto: Facebook/Andria Rogava
 

Share articol: