Condusul pe timp de iarnă constituie o provocare pentru fiecare șofer, indiferent de experiența pe care a acumulat-o de-a lungul timpului. Din pricina ninsorii și a temperaturilor scăzute, pe carosabil se poate forma polei, unul dintre principalele motive care pot cauza un accident rutier. 

Din acest considerent, atenția la drum și echiparea mașinii personale sunt esențiale pentru a circula în siguranță, deoarece condițiile de șofat devin din ce în ce mai grele. Astfel, dacă vrei să pleci într-o excursie la munte sau te așteaptă o zi plină de activități în oraș, în primul rând, îndepărtează zăpada de pe mașină și curăță toate geamurile de gheață, pentru a avea o bună vizibilitate a drumului și a semnelor de circulație. 

În al doilea rând, verifică toate elementele mașinii: 

  • Bateria să fie încărcată;
  • Sistemul de climatizare să funcționeze în parametri optimi;
  • Ștergătoarele să curețe parbrizul;
  • Luminile de zi, ceață și pozițiile să fie funcționale. Eventual, păstrează la îndemână becuri de rezervă pentru fiecare. 

În plus, este important să ai în vedere următoarele aspecte, înainte să pleci la drum. 

Adaptează viteza la condițiile de drum

În momentul în care conduci pe zăpadă sau gheață, este important să păstrezi o distanță considerabilă față de restul autovehiculelor, astfel încât vei avea timp suficient pentru a frâna mai ușor. În plus, mașinile cu tracțiune pe spate sunt mai dificil de controlat în timpul iernii, din cauza aderenței scăzute a cauciucurilor din spate. Situația se schimbă radical în cazul vehiculelor cu tracțiune 4x4. Spre exemplu, modelul Hyundai Santa Fe 2021 beneficiază de tracțiune integrală, aderență crescută pe drum, ceea ce înseamnă că șansele ca șoferul să piardă controlul scad considerabil. 

Echipează mașina cu anvelope de iarnă

Conform O.G 5/2011, art. 102, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă (…) sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate” se pedepsește cu puncte de amendă, a căror valoare poate ajunge la peste 2500 de lei. 

Cu toate că s-a discutat intens această problemă, legea nu stabilește o perioadă anume în care trebuie să montezi cauciucurile de iarnă. Producătorii de anvelope recomandă această schimbare din pricina faptului că mașina va avea o aderență sporită pe suprafața carosabilului umed. În plus, roțile de iarnă au o compoziție diferită, fiind mai elastice. 

Evită utilizarea pilotului automat

O funcție care ușurează condusul în linie dreaptă, pilotul automat sau Cruise Control trebuie evitat în această perioadă deoarece scade timpul de reacție în cazul unui viraj. În plus, din pricina sistemului Cruise Control, anvelopele își pot pierde din aderența pe carosabilul umed, așadar, va fi mai dificil să controlezi derapajele. Dacă mașina începe să patineze după decuplarea pilotului automat, poți roti volanul în sensul direcției de alunecare și eliberează gradual pedala de accelerație. 

Chiar dacă circulația pe timp de iarnă poate fi mai dificilă, asta nu înseamnă că trebuie să eviți folosirea mașinii. Ai grijă să ai mereu în portbagaj un set de cabluri electrice pentru a încărca bateria în situații de urgență, o lopată, un sac de nisip, racletă și lichid de parbriz care îndepărtează eficient gheața de pe suprafața geamurilor. 

Sursă foto: Pexels.com

Share articol: