Când pisicilor li se oferă opțiunea de a alege între o masă disponibilă gratuit și o masă prinsă în interiorul unui labirint, oamenii de știință au descoperit că majoritatea animalelor, precum câini, urși, porumbei, porci, caprele, șoarecii sau maimuțele, preferă să lupte pentru hrana lor. 

Pisicile, însă, se remarcă prin faptul că par să favorizeze o masă ușoară; cu toate acestea, acest lucru nu este neapărat pentru că sunt leneșe.

În cadrul unui studiu, pisicile au mâncat mai multe alimente din tava obișnuită decât mâncarea pe care ar fi putut s-o obțină vânând-o printr-un scenariu controlat. Chiar și cele mai energice pisici au preferat să mănânce de unde era cel mai ușor.

Opt pisici nici măcar nu s-au deranjat să intre în joc, în ciuda faptului că au avut ocazia să facă acest lucru timp de 30 de minute, și niciuna dintre pisici nu a mâncat mai mult atunci când a fost determinată să-și caute mâncarea, decât din tava obișnuită, accesibilă.

De ce se întâmplă asta rămâne un mister. Nu că pisicilor nu le plac jocurile . Majoritatea proprietarilor de pisici știu că animalele lor de companie se bucură să lucreze pentru o recompensă. Și, având în vedere cât de active sunt pisicile, lenea pare, de asemenea, o explicație greșită.

Poate că domesticirea are ceva de-a face cu această particularitate a lor. Într-un cadru familiar, unde mâncarea este ușor disponibilă, pisicile ar putea fi mai puțin interesate să exploreze și să vâneze în mediul lor. La urma urmei, conservarea energiei este ceva ce pisicile fac foarte bine. Cu toate acestea, alte animale de companie domesticite și animale captive aflate în situații similare preferă să abordeze mâncarea mai greu de obținut decât pe cea mai ușoară.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: