Atunci când intri într-o încăpere, primul și cel mai rapid impact este cel olfactiv. Un parfum îmbietor dat de odorizant de cameră îți oferă, cu siguranță, o senzație minunată și te binedispune. 

Numeroase cercetări arată că mirosurile pot influența starea de spirit și mediul în care trăiești și lucrezi. Un parfum acționează imediat asupra sistemului nervos, activând un set de procese capabile să stimuleze pozitiv corpul și sufletul. Sunt de ajuns doar câteva secunde, pentru a realiza dacă un anumit loc de face să te simți confortabil sau nu.

Află, mai jos, care sunt cele mai cunoscute tipuri de odorizante pe care le găsești în comerț dar și câteva variante de odorizante naturale, pe care le poți face acasă.

Difuzoarele și odorizantele ce folosesc uleiuri esențiale naturale

Sunt cele mai bune soluții pentru a personaliza și „mobila” orice cameră cu parfumul lor.

Difuzoarele electrice sunt alegerea ideală, dacă dorești un sistem de parfumare constant, capabil să creeze, în permanență, o atmosferă plăcută. 

De asemenea, prin bețișoarele din lemn, parfumul se răspândește în mediu, evaporându-se treptat și într-un mod complet natural. Pentru a îmbunătăți difuzia parfumului în cameră, acestea trebuie răsturnate la fiecare 2-3 zile.

O modalitate imediată și ieftină de a răspândi parfumuri care dau „culoare” spațiului este de a turna câteva picături de uleiuri esențiale naturale în umidificatoare sau în tăvile de apă ale radiatoarelor.

Odorizantul tip spray

În caz contrar, dacă nu dorești un parfum constant, care să dureze mai multe zile, încearcă, mereu, noi arome la odorizantele de cameră, folosind rezervele de tip spray care, printr-un gest simplu, garantează un parfum instant. Odorizantele de cameră spray sunt ideale pentru a acoperi, rapid, mirosurile neplăcute, iar parfumul lor persistă pentru câteva ore.

Lumânările parfumate

Acestea sunt incredibil de populare, deoarece, vin într-o varietate de mirosuri și culori. Cu toate acestea, dacă le poziționezi să ardă în spații mici sau lângă perete, este posibil să rămână un pic de reziduu negru pe suprafețele din apropiere. 

Atenție la calitate!

Deși, sunt asemănătoare aromelor pe care le regăsești în natură, acest lucru nu înseamnă că sunt și naturale. Nu toate odorizantele sunt sănătoase, deoarece unele conțin ingrediente chimice, iar folosirea lor exagerată poate fi chiar toxică pentru organism.

Inhalarea substanțelor și a parfumurilor sintetice poate deveni o problemă nu numai pentru persoanele cu un simț olfactiv sensibil, ci pentru toți cei care stau în preajmă.

De aceea, este indicat să folosești odorizante cu uleiuri esențiale de origine naturală și să eviți utilizarea celor sintetice, mai puțin benefice pentru sănătatea ta.

Joacă-te cu aromele

Alegerea parfumului potrivit nu este întotdeauna ușoară; ea trebuie să înceapă de la gustul personal, fără a neglija, însă, atmosfera pe care o poate crea o anumită aromă. De aceea, o alternativă a odorizantelor pe care le găsești în comerț o reprezintă cele realizate chiar de tine, cu ingrediente 100% naturale. Iată cateva exemple:

  • potpuriu din plante uscate–un amestec de flori uscate, ierburi parfumate și uleiuri esențiale vor parfuma, cu siguranță, orice cameră. La loc de cinste se află trandafirii, iasomia, levănțica, bergamotul, scorțișoara și menta;
  • potpuriu din fructe uscate–această metodă de împrospătare a aerului este cunoscută de multă vreme, fiind folosită, în special, pentru a combate mirosurile din bucătărie (pește, ceapă); uleiurile esențiale sunt eliberate din citrice și condimente iar proprietățile lor antiseptice dezinfectează aerul, în mod natural;
  • aroma de cafea–cafeaua nu este doar băutura care dă startul în fiecare dimineață; parfumul intens al boabelor coapte sau a cafelei proaspăt râșnite oferă o senzație de energie și confort. În plus, cafeaua are capacitatea de a combate și neutraliza mirosurile neplăcute de gunoi, prăjeli sau animale de companie. De asemenea, zațul de cafea, așezat pe fundul coșului de gunoi absoarbe mirosurile resturilor de mâncare;
  • plantele erbacee–menta, rozmarinul sau lavanda sunt foarte atractive, purifică aerul și au un parfum intens; poți crea buchețele pe care să le așezi oriunde în cameră;
  • plantele de apartament–palmierul de areca, limba soacrei sau crassula (copacul banilor)–au capacitatea de a purifica aerul prin reducerea alergenilor și a poluanților din interior; deși, nu sunt plante parfumate, ele mențin constant aerul proaspăt dintr-o încăpere.

Prin urmare, simțul olfactiv este cel care declanșează, cu ușurință, amintiri vii și emoții, de aceea, asigură-i, întotdeauna, căminului tău un miros proaspăt și îmbătător.

Foto: Charlotte May/Pexels.com

Share articol: