În mod sigur, ai auzit și tu că IT-ul este unul dintre cele mai căutate domenii ale prezentului, faimos pentru joburile bine plătite și satisfacțiile profesionale pe care le oferă. Nu ne surprinde, așadar, că foarte multe persoane își doresc o carieră în această industrie, fie ea și prin prisma freelancingului. 

Beneficii precum stabilirea propriului program, independența financiară sau posibilitatea de a alege alături de cine vrei să lucrezi sunt, fără îndoială, deosebit de atractive. Nu uita, însă, că drumul până la succes e unul dificil de parcurs, așa că ți-ar fi de ajutor, cel puțin, o hartă mentală. Descoperă, mai departe, câteva aspecte interesante despre IT, dacă intenționezi să lucrezi ca liber profesionist în acest domeniu.

Nu toate joburile implică programare

În zilele noastre, IT-ul este complex și în permanentă schimbare. Dacă multe persoane consideră, în mod eronat, că este vorba doar despre programare, află că poți intra în această lume și dacă nu ai cunoștințe de coding. În lumina noilor evoluții pe plan mondial, poți lucra în IT și ca digital marketer, specialist SEO, project manager, web designer, administrator de sisteme, technical writer și așa mai departe. Domeniul este extrem de vast, așa că, o reconversie profesională în IT este mult mai ușoară decât ți-ai putea imagina.

Este bine să cunoști limba engleză

Unii ar putea considera că stăpânirea limbii engleze reprezintă chiar criteriul principal pentru o carieră în IT&Tech. De ce? Pentru că aproape toate informațiile, cursurile și materialele care te pot ajuta să-ți dezvolți abilitățile de design, marketing online, programare sau orice altceva din industrie, sunt scrise în limba engleză. De asemenea, foarte multe softuri și programe se folosesc în această limbă, ca să nu mai vorbim de faptul că engleza îți oferă posibilități nelimitate și acces la joburi, proiecte și companii din întreaga lume.

Venitul tău variază în fiecare lună

Sunt unii freelanceri care au norocul să încheie colaborări stabile, care să le asigure, lunar, un flux constant. Totuși, este important să știi că suma de bani pe care o vei încasa variază și că este bine să îți organizezi finanțele în așa fel încât să poți face față și perioadelor mai puțin profitabile. Ia în calcul și faptul că tu trebuie să te ocupi de plata impozitelor și a taxelor. Chiar dacă activitatea de freelancer nu este reglementată de Codul Fiscal, n-ar fi rău să citești legea contabilității, republicată și să optezi pentru deschiderea unui SRL sau PFA.

Trebuie să fii foarte bun în ceea ce faci

Există o mulțime de oportunități la care poți avea acces, dar, trebuie să înțelegi că și alți freelanceri țintesc aceleași proiecte ca și tine. Contează foarte mult să știi ceea ce faci și, totodată, să fii pasionat de munca ta. Excelează pe plan profesional și, astfel, vei reuși să ajungi un freelancer foarte căutat.

Este necesară o abordare fermă

Răbdarea, voința, hotărârea sau perseverența sunt calități fără de care nu poți progresa în niciun domeniu, darămite într-unul care îți va pune la încercare spiritul logic și puterea de decizie. Ca freelancer în IT, vei întâlni fie clienți rău-platnici, fie unii care doresc lucruri imposibil de realizat, într-un timp foarte scurt. Vor exista perioade când, poate, simți că eșuezi, de aceea, în asemenea situații, trebuie să ai o abordare fermă și să-ți menții poziția. A învăța să spui „nu” este o calitate la fel de importantă ca și abilitățile ce-ți permit să lucrezi pe cont propriu. Dacă te regăsești, mai degrabă, printre cei care nu știu să refuze sau nu vor să facă asta de teamă că vor pierde, nu ești bun de freelancer.

Internetul și domeniul IT îți deschid calea către o muncă extrem de flexibilă. Totuși, chiar dacă pare tentant să fii propriul tău șef, freelancingul solicită multă muncă, disciplină, organizare, program prelungit și activitate intensă. Practic, tu va trebui să le faci singur pe toate, așa că, înainte de a-ți schimba statutul profesional, amintește-ți că de tine depinde să te faci cunoscut, să-ți găsești clienți și să te asiguri că ești plătit corect pentru serviciile prestate. 

Share articol: