Cand spui robot industrial, te gandesti la o masinarie limitata, cu miscari greoaie, nicidecum la una care ar putea avea gratia si precizia unui adevarat maestru in arte martiale. Gresit! O companie japoneza a demonstrat ca un robot industrial de un sfert de tona poate rivaliza la orice ora cu un samurai al zilelor noastre.

Japonezii de la Yaskawa Electric Corporation au vrut sa-si sarbatoreasca cei 100 de ani de existenta intr-un mod inedit. Au facut un concurs intre robotul lor si unul din cei mai tari samurai ai zilelor noastre. Isao Machii e printre cei mai respectati maestri laido, detinator a numeroase recorduri mondiale, printre care cel mai rapid om ce poate executa 1000 de taieturi cu sabia, cele mai multe taieturi in paie facute in trei minute sau omul care a reusit sa taie in doua o minge de tenis ce zbura cu 708 km/h!

Mai intai, robotul a trebuit sa invete toate secretele chiar de la Machii insusi. Apoi elevul aproape ca si-a depasit profesorul, intr-o infruntare demna de cartea recordurilor. Diferenta e ca dupa ultima proba, Machii era extenuat, in timp ce robotul parca ar mai fi putut face si alte 5.000 de taieturi fara nici cea mai mica problema.