Acest sens giratoriu face parte dintr-un nou tunel lung de 11 km care leagă două dintre cele 18 insule care fac parte din arhipelagul Feroe. Sensul giratoriu nu este doar util, ci servește și drept operă de artă pe care șoferii să o admire în timp ce călătoresc de la o insulă la alta.

Șoferii vor vedea sensul giratoriu mai ales prin prisma faptului că artistul Trondur Patursson a creat o operă de artă ce are o înălțime de 80 de metri. Pasajul submarin numit Eysturoytunnelin (tunelul Eysturoy), atinge chiar și o adâncime de 189 de metri sub pământ

În 2014, parlamentul din Feroe a aprobat planurile de construire a tunelului cu intenția de a conecta capitala, Tórshavn, cu două puncte de pe insula Eysturoy - Runavik și Strendur.

Tunelul va scurta distanța dintre Tórshavn, care se află pe cea mai mare și mai populată insulă, Streymoy, până la cele două sate de pe Eysturoy. Acest lucru reduce timpul de conducere de la peste 60 de minute la doar 16 minute, potrivit companiei din spatele proiectului, Estunlar. Un al doilea tunel se află în construcție și va lega Streymoy de o altă insulă, Sandoy.

Estunlar a descris proiectul drept „cea mai mare extindere a infrastructurii din Insulele Feroe”, costând aproximativ 400 milioane Dkr (48 milioane lire sterline) între 2014 și 2024.

Lucrările la tunelul Eysturoy urmau să fie finalizate la începutul anului 2021, dar se așteaptă să se deschidă pe 19 decembrie, cu condiția ca echipamentul tehnic să treacă testele de siguranță.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: