Mai multe monede de aur care datează din secolul XV, mai exact din perioada dinastiei Tudor, și care sunt încrustate cu inițialele soțiilor lui Henric al VIII-lea au fost găsite în zona New Forest din Hamphire, de o familie de britanici care se ocupa de îngrijirea grădinii. Monedele au inițialele lui Catherine of Aragon (K), Anne Boleyn (A) și Jane Seymour (I) și sunt considerate a fi extrem de valoroase.

Ian Richardson, trezorier al British Museum, a explicat că britanicii „se aflau afară îngrijind pământul când, dintr-odată, monedele au ieșit la iveală, ca prin minune. A fost destul de șocant pentru ei să le găsească și foarte interesant pentru noi.”

Valoarea totală a monedelor în momentul în care au fost bătute ar fi depășit cu foarte mult veniturile totale anuale ale unui cetățean care a trăit în acea epocă, arată experții. Estimarea lor este de 24 de lire, adică echivalentul a peste 14.000 de lire în zilele noastre.

Henric al VIII-lea a anulat căsătoria cu prima sa soție, Catherine of Aragon, după ce aceasta nu i-a oferit un urmaș de gen masculin. În 1533, regele s-a însurat cu Anne Boleyn, a cărei decapitare a ordonat-o după doar trei ani, pe motiv de infidelitate și suspiciuni de conspirație. Tot în 1536, acesta s-a căsătorit cu Jane Seymour, care a murit la câteva luni distanță, în urma unei boli pe care a căpătat-o după nașterea fiului lor, Edward al VI-lea. Ulterior, Henric al VIII-lea a mai avut alte trei soții.

În ultimii ani au fost făcute multe descoperiri de acest tip. Doar British Museum a raportat 81.602 de obiecte găsite în 2019, cu 10.000 mai multe decât în anul anterior. 

Sursa foto: Daily Mail/ PA

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: