Într-o postare pe Twitter, David Novick, profesor la Universitatea din Texas, a publicat o fotografie cu niște bile colorate distinct, plutind printre dungi roșii, albastre și verzi.

Imaginea dezvăluie un adevăr mult mai interesant decât ne sugerează percepția noastră inițială. Deși sferele par a fi de culori diferite, Novick susține că, de fapt, ele sunt colorate identic.

„E o iluzie de tip confetti, în care sferele par a avea nuanțe de galben, roșu și mov, dar, de fapt, au aceeași culoare de bază – o nuanță de maro prăfuit (RGB 255, 188, 144)”, a scris el pe Twitter.

Acest lucru se vede clar în imaginea în care bilele sunt poziționate în fața liniilor colorate și nu în spatele lor, moment în care putem vedea că, într-adevăr, toate au culoarea definită de cercetător.

Și pentru ca fotografia să fie și mai înșelătoare, trebuie să știți că nuanța bilelor se schimbă în funcție de zona din imagine pe care ochiul nostru se concentrează.

Astfel, dacă îți muți privirea dintr-o zonă care întâi pare clar că e albastră, atunci când revii, cel mai probabil o vei percepe ca fiind verde.

Potrivit unei analize realizate de Phil Plait pentru SyFy Wire, această iluzie optică subliniază „ruptura” dintre datele brute și informațiile puse în context procesate de creierul nostru.

Culorile percepute de oameni se formează luând în considerare și nuanțele care înconjoară obiectul. Cu alte cuvinte, atunci când se schimbă culoarea dungilor din jurul sferelor, ne schimbăm și percepția despre ele.

Acest fenomen optic este cunoscut drept iluzia Munker-White și descrie procesul prin care creierul uman organizează informațiile coloristice pe baza luminanței lor caracteristice.

Alte exemple care „au aprins” Internetul sunt celebra iluzie optică „The Dress” sau bucata audio numită „Yanny sau Laurel”.