Un mic oraș din România, Costești, este renumit la nivel mondial pentru manifestările geologice ciudate – un conglomerat de „pietre vii” cunoscute sub numele de trovanți care au alimentat de-a lungul timpului multe teorii referitoare la felul în care se mișcă și își schimbă forma. 

Trovanții variază în ceea ce privește forma și mărimea și au ajuns la peste 100 de formațiuni întinse în mai multe zone din România.

Structurile bizare ce par uneori să sfideze gravitația au aceste proprietăți ciudate în principal datorită originii lor. Acestea s-ar fi format acum 6 milioane de ani, în urma unor cutremure puternice, fiind formațiuni sedimentare ținute împreună de carbonat de calciu. De-a lungul timpului, elementele au asimilat straturile de nisip înconjurătoare și au expus, astfel, trovanți și mai mari.

Atunci când plouă puternic, cimentul format pe suprafața lor se scurge, iar în timp acesta se adaugă circumferinței pietrelor, solidificându-se de fiecare dată în altă parte. Se pare că acestea „cresc” cu 4-5 centimetri la fiecare 1200 de ani.

Așadar, deși nu sunt chiar „pietre vii” în adevăratul sens al cuvântului, aceste stânci incredibile sunt foarte vechi și, cel mai probabil, vor continua să existe mult timp pe Terra, arată jurnaliștii de la Science Alert. 

Sursa foto: captură YouTube Turism Land

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:


Share articol: