Richard Yu, directorul diviziei consumer de la Huawei, a declarat pentru CNBC că în această toamnă va fi gata propriul sistem de operare, Huawei OS.

Acesta va putea înlocui Android pe dispozitivele mobile, dar va exista și o versiune adaptată pentru laptopuri, care va putea fi introdusă în locul Windows.

Astfel, dacă interdicția de-a mai colabora cu Google și Microsoft se va menține, Huawei OS va putea fi lansat în China spre finalul acestui an. Ulterior, el va fi disponibil și în restul lumii, pentru utilizatorii Huawei, de la începutul anului viitor, scrie Business Insider.

Noul sistem de operare va veni și cu propriul său magazin de aplicații: în locul Google Play va exista App Gallery, de unde utilizatorii vor putea descărca jocuri și aplicații.

Yu a dat de înțeles că Huawei dorește să continue colaborarea cu Google și Microsoft, dar, dacă acest lucru nu va mai fi posibil din cauza embargoului, atunci compania este pregătită, astfel încât utilizatorii să nu fie afectați.

„Nu vrem să facem asta, am prefera să nu fie nevoie să lansăm propriul nostru sistem de operare, dar va trebui să o facem dacă suntem forțați prin decizia guvernului american”, a precizat Richard Yu.

În acest moment, SUA a ridicat temporar interdicția de colaborare dintre Huawei și Google, timp de 90 de zile. Dar, fără actualizările de securitate din partea Android, telefoanele utilizatorilor Huawei pot deveni vulerabile la atacuri cibernetice.

Foto: Getty Images